‘Snowden kaçırıldı’ iddiası doğru değil

ABD istihbarat örgütlerinin dünya genelindeki takip ve dinlemelerini açıklayan ve 2013 yılından bu yana Rusya’da sığınmacı olarak yaşayan Edward Snowden’a ilişkin ‘hayatının tehlikede’ olduğu yönündeki spekülasyonlara yönelik açıklama geldi.

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) çalışanı iken milyonlarca gizli takip ve dinlemeye dair belgeyi paylaşan Edward Snowden’in ‘kaçırılmış’ veya ‘öldürülmüş’ olabileceği iddia edilmişti. Snowden’in hafta sonunda paylaştığı bir mesajın hemen sonrasında silinmesi bu yönlü spekülasyonlara yol açmıştı.

Rusya’da geçici sığınma hakkı bulunan Snowden’in avukatı Anatoli Kuçerena, müvekkiline ilişkin spekülasyonların doğru olmadığını duyurdu. Bir açıklama yapan Kuçerena, “Snowden yaşıyor ve sağlığı yerinde. Onunla ilgili herşey yolunda gidiyor” diye konuştu.

Ria Novosti ajansına konuşan avukat, Snowden’in halen Rusya’da olduğunu ve ‘işini yaptığını’ da kaydetti.

Uzun yıllar NSA içerisinde bilişim uzmanı olarak çalışan Edward Snowden, Amerikan istihbaratının dünya genelinde yaptığı dinleme ve takiplere ilişkin belgeleri paylaşmış ve sonrasında Rusya’ya iltica etmişti.