SPD de Türkiye’yi İncirlik konusunda uyardı

AKP hükümeti ve Erdoğan’ın Almanya Federal Meclisi milletvekillerine yönelik şantajlarına tepkiler artıyor. Meclis Başkanı ve SPD’nin lideri ve başbakan yardımcısı Sigmar Gabriel’den AWACS uçaklarının Türkiye’ye gönderilmeyebileceği uyarısı geldi.

Mitteldeutsche Zeitung gazetesine konuşan Ekonomi Bakanı ve iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) Genel Başkanı Sigmar Gabriel, İncirlik yasağı konusunda tavrın net olduğunu söyledi. Başbakan yardımcılığı görevini de yürüten Gabriel, Alman milletvekillerinin üsteki askerleri ziyaret edememesi halinde Alman askeri birliğinin Türkiye’de görev yapmasının düşünülemeyeceğini vurguladı.

Alman ordusunun parlamento kararlarıyla görev aldığını hatırlatan Gabriel, NATO zirvesinde kararlaştırılan Awacs erken uyarı ve gözlem uçaklarının Türkiye’ye gönderilmesinin de milletvekillerinin ziyaretine bağlı olarak ele alınmasını istedi.

Gabriel, halen İncirlik’te bulunan Alman birliğine ilişkin olarak ise, “Eğer Parlamento ordusunu ziyaret edemeyeceksel ordu da orada kalamaz” uyarısında bulundu.

SPD milletvekili ve savunma uzmanı Rainer Arnold da, parlamenterlere yönelik yasakta ısrar edilmesi halinde AWACS uçaklarının Türkiye’ye gönderilmesine onay veremeyeceklerini vurguladı.

Türkiye’nin Ermeni Soykırımı’nı tanıyan tasarıya oy veren Alman milletvekillerine İncirlik Üssü’nü ziyaret yasağı getirmesine Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ile muhalefet partileri de sert tepki göstermişti. Lammert de, İncirlik’teki Alman askerlerinin geri çekilmesinin ihtimal dışı olmadığını söylemişti.

Dün açıklama yapan Sol Parti Grup Eşbaşkanı Sahra Wagenknecht ise, Alman hükümeti, kendisini dış politikada bir şantajcı ve terör babasına bağımlı kılmayı sürdüremez” diyerek tepki göstermişti. Wagenknecht, Türkiye’deki Alman askeri birliklerinin de geri çekilmesini istemişti.

İktidarın küçük ortağı Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU)’nun savunma politikaları uzmanı milletvekili Florian Hahn da, Türkiye’nin olası krizlerde Almanya ve Avrupa ülkelerinden daha fazla zarar göreceği uyarısında bulunmuştu.