SPD ve CSU’nun emeklilik projesi: 25 yılda 600 milyar euro ek maliyet

Yaşlanan nüfusla birlikte emekli kasalarının boşalacağı hesaplanan Almanya’da emekli maaşlarının belirli bir düzeyde korunabilmesinin maliyeti yüz milyarlarca euroyu bulacak.

Avrupa Birliği’nin (AB) en büyük ülkesi Almanya’da çalışılan dönemdeki brüt maaşların ortalamasının yaklaşık yüzde 48’i emekli maaşı olarak ödeniyor. İktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) emeklilik maaşlarının düzeyinin bugünkü gibi tutulmasını ve düşürülmemesinden yana görüş bildirmişlerdi.

Yapılan hesaplamalar ise, emekli maaşlarının günümüz düzeyinde tutulması halinde 2040 yılına kadar yaklaşık 600 milyar euro ek maliyet oluşacak. Yaşlanan nüfusla birlikte emeklilerin sayısının çalışan nüfusa oranla daha da artması nedeniyle emeklilik kasalarının daha fazla prim kesintisi yapması gerekecek.

Bu durumda çalışan maaşlarından yapılan emeklilik prim kesintisi yüzde 23,7’den yüzde 26,6’ya kadar çıkacak ve çalışanlar 2040 yılında aylık ortalama 64 euro daha az kazanacak.

2040 yılına kadar oluşacak 600 milyar euroya yakın ek maliyetin 460 milyarlık bölümünün prim kesintilerinden, 130 milyarlık kısmının ise vergiler üzerinden karşılanması söz konusu.