Spiegel: Türkiye İncirlik Üssü’nü ‘koruyamıyor’, güvenlik önlemleri arttırıldı

İncirlik Üssü’nde bulunan yabancı ülkelerin askerleri, Türkiye’nin yeterince koruma sağlayamadığını belirterek güvenlik önlemlerini arttırdı.

Spiegel Online’ın haberinde, İncirlik’te bulunan Alman birliğinin güvenliğinin darbe girişimi sonrasında büyük bir ‘temizlik’ yapılan Türk hava birliklerince ‘yeterince korunamayacağı’ ve bundan dolayı Almanların güvenlik önlemlerini arttırdığı iddia edildi. İddiaya göre, İncirlik Üssü’ne sadece ‘roket saldırılarına karşı’ güvenli olduğu için uçaklarla giriş yapılabiliyor.

Buna göre, İncirlik Üssü’nün çevresinin karadan asker ve polislerce yeterince korunamadığı ve bunun geçtiğimiz Cumartesi yapılan bir toplantıda Türk yetkililerince Alman birliklerine iletildiği ortaya çıktı.

Spiegel Online’ın iddiasında, verilen bu bilgiler üzerine üsteki Amerikan ve Danimarka askeri yetkililerinin üsse sadece yüksek güvenlikli uçaklarla inip kalkma talimatı verdiği de belirtildi.

Türkiye’nin İncirlik Üssü’nün güvenliğini sağlayamama yönündeki beyanının nedeninin anlaşılamadığı kaydedilen haberde, üssün çevresinde Türk askeri birliklerinin devriye görevi yaptığına da dikkat çekildi.

Alman ordu kaynaklarına göre ise, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Türk ordusundaki büyük tasfiyeler nedeniyle güvenlik açığının çıktığı, hava kuvvetlerinin ise hareket yeteneğini kaybettiğine dair bir görüş hakim.

Darbe girişimi sonrasında İncirlik Üssü’ndeki Türk askeri komutanı da tutuklanmıştı.