Suriye’de hava saldırısı: Önemli bir uyuşturucu taciri öldürüldü

Suriye’nin güneyinde düzenlenen hava saldırısında önemli bir uyuşturucu taciri ve ailesi öldürüldü. Hava saldırısını Ürdün’ün düzenlediği iddia edildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, “Marai El Ramthan, eşi ve 6 çocuğu Ürdün’ün hava saldırısında öldürüldü” dedi.

Hava saldırısının Suveyda bölgesinin doğusunda, Ürdün ile olan sınırın yakınında gerçekleştiği bildirildi.  Ürdün saldırıya ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmadı.

Gözlemevi, Rahman’ın bölgede en bilinen uyuşturucu türü captagon başta olmak üzere uyuşturucu ticareti yapan biri olarak tanındığını belirtti. Bu uyuşturucu, Ürdün’e doğru giden uyuşturucu maddelerin başında geliyor.

Şam hükümeti kısa bir süre önce uyuşturucu üretimi ve kaçakçılığı yapan kaynakları tespit etmek için Ürdün ve Irak ile işbirliği yapacaklarını açıklamıştı.

Amman’daki bir toplantıdan ardından yapılan yazılı açıklamada üç ülkenin ayrıca “kaçakçılık faaliyetlerine son vermek için gerekli tedbirleri alma taahhüdünde bulunduğu” ifade edildi.

Hava saldırısı ayrıca Arap Birliği’nin pazar günü Suriye’yi yeniden birliğe dahil etme kararından sonrasına denk geldi.

Fransız haber ajansı AFP’nin kasım ayında yaptığı bir araştırmada, captagon'un Suriye’yi değeri 10 milyar doları aşan yasadışı bir endüstriye sahip bir narko-devlete dönüştürdüğünü ortaya çıkarmıştı. Haberde, uyuşturucu trafiğinden Devlet Başkanı Beşar Esad rejimi ve çok sayıda çete grubunun faydalandığı belirtilmişti.

Bölgesel bir soruşturmacıya göre Türk tarafı da ticarette yer alıyor.  AFP’nin haberine göre soruşturmacı, “Bir tür kloroform olan dietil eter, captagon yapmak için gereken ana bileşenlerden biridir ve bu malzemenin çoğu Türkiye'den gelmektedir” diyordu.