Suudiler Almanya’daki saldırıların soruşturmasında işbirliği yapacak

Almanya’da Temmuz ayında gerçekleştirilen iki saldırının Suudi Arabistan’dan kontrol edildiği iddiası üzerine soruşturmada işbirliği yapılacağı duyuruldu.

Suudilerin bu önerisi bugüne kadar benzeri suçlamaları kabul etmeyen yönetim açısından ilginç bulunuyor.

Almanya’nın Würzburg’da 18 Temmuz’da bir trende yolculara bıçak ve baltayla saldıran Riyaz Han Ahmedzayi’nin Suudi Arabistan’dan telefon üzerinden yazıştığı bir kişiden ‘araçla insan kitlelerinin üzerine sürmesi’ yönünde tavsiye aldığı iddia edilmişti. Yine, 24 Temmuz’da Ansbach’daki bir festival alanında sırt çantasındaki patlayıcıları ateşleyerek ölen Muhammed Dalel’in ise, yazıştığı kişiden ‘patlamayı ve sonrasında yaşanacak hengameyi’ videoya çekmesi yönünde talimat aldığı iddia edilmişti.

DAİŞ üyesi olduğu savunulan kişinin ayrıca videoyu DAİŞ’e göndermesinin istediği, ancak Dalel’in sırtındaki patlayıcıların erken patladığı da Alman makamlarına dayandırılan bilgiler arasında.

İDDİALARIN HEMEN ARDINDAN ‘İŞBİRLİĞİ’ AÇIKLAMASI

Der Spiegel dergisinin bu iddiayı paylaşması ardından Suudi Arabistan yönetiminden Alman makamlarıyla işbirliği mesajının gelmesi dikkat çekti. Dergiye konuşan üst düzey bir Suudi yetkilinin, saldırılara ilişkin soruşturmada Alman makamlarla işbirliği yapılacağını söylediği belirtildi.

Suudilerin daha önce benzeri soruşturmalarda oldukça katı bir tutum izleyerek, işbirliği yapmaya yanaşmadıkları biliniyor.