Talibanlar ateşkesten sonra ilk saldırıyı üstlendi

Afganistan’da Perşembe günü en az 14 güvenlik gücü mensubunun öldürüldüğü saldırıyı Taliban hareketi üstlendi.

Taliban hareketi sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter üzerinde yaptığı açıklamada Paktia vilayetinde kısa bir süre önce kurulan iki karakolu vurduklarını bildirdi. Mücahid, 14 askerin öldürüldüğü ve birinin esir alındığını belirtti.

Afgan Savunma Bakanlığı da yazılı bir açıklamada 14 askerin öldüğünü doğrularken, 3 askerin yaralandığını duyurdu.

Çarşamba günü Afgan ordusu Zabul vilayetinde, lojistik bir konvoya saldırdığı belirtilen gruba havadan ve karadan saldırı düzenlemişti.

Zabul polis sözcüsüne göre 18 “isyancı” öldü, 3 çocuk yaralandı. Talibanlar, ateşkesin sona ermesinden sonra Zabul’da yaşanan çatışmaya dahil olduklarına dair bir doğrulamada bulunmadı.

Ramazan bayramı vesilesiyle Pazar gününden Salı gününe kadar üç günlük ateşkes yapılmıştı.

Afgan İnsan Hakları Bağımsız Komisyonu’na göre üç günlük ateşkes sırasıdna sivil ölümler yüzde 80 oranında azadı. Günlük ortalama 30 sivilin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı ülkede, ateşkes sırasında 6 sivilin öldüğü ya da yaralandığı belirtildi.

Hükümet Talibanların ateşkesine 2 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakma sürecini başlatarak yanıt vermişti. Salı günü 900 Taliban üyesi serbest bırakılmıştı.

Tutukluların karşılıklı olarak serbest bırakılması, ABD ile Talibanlar arasında 29 Şubat’ta Doha’da imzalanan anlaşma kapsamında yer alıyor. Talibanların bin polis ve askeri bırakması karşılığında Afgan hükümetinin de 5 bin Talibanı bırakması öngörülüyordu. Talibanlar hükümetle müzakerelerin başlaması için bu adımı önkoşul olarak dayatıyor. Anlaşma temel olarak güvenlik garantileri karşılığında Amerikan güçlerinin 14 ay içerisinde Afganistan’dan çekilmesini içeriyor. Anlaşmanın imzalanmasından bu yana Talibanlar, NATO güçlerine herhangi bir saldırıda bulunmadı.