Talibanlar, hükümetin Ramazan ateşkesi önerisini reddetti

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Ramazan ayı dolayısıyla Taliban hareketine ateşkes önerisinde bulundu. Talibanlar, bu öneriyi reddetti.

Taliban hareketinin sözcülerinden Suheyl Şahin, “Binlerce tutuklunun yaşamı koronavirüs tehdidi altına alınırken, bir ateşkes istemek ne akılcı ne de inandırıcıdır” diyerek, hükümeti barış süreci önünde engel oluşturmakla suçladı.

Tutuklu değişimi konusundaki anlaşmazlıklar nedeniyle hükümet ile Talibanlar arasındaki gerilim son haftalarda daha da tırmandı. Şubat ayı sonunda ABD ile Talibanlar arasında imzalanan anlaşmanın temel maddelerinden birini tutuklu değişimi oluşturuyordu. Buna göre, hükümetin 5 bin Taliban tutuklusunu serbest bırakması karşılığında Talibanların da bin Afgan asker ve polisi serbest bırakması gerekiyor.

Aynı anlaşma kapsamında ABD, Talibanların güvenlik taahhütlerine uyması ve Afganlar arası müzakerelere dahil olması şartıyla, 14 ay içerisinde Afganistan’daki güçlerini çekme sözü vermişti.

Kabil yönetimi şimdiye kadar bir kaç yüz Taliban tutuklusunu serbest bıraktı. Talibanlar ise onlarca kişiyi bıraktı.

Parça parça gelen bu adımlar, müzakerelerin yakında başlayabileceği anlamına gelmiyor. Talibanlar ülke genelinde güvenlik güçlerine yönelik saldırılarını sürdürüyor.

Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Ramazan ayı dolayısıyla Talibanlara yaptığı çağrıda, Ramazan ayı boyunca ateşkes yapmasını istedi.

Yıllarca benzer taleplerde bulunan Gani’nin bu talebi en son Haziran 2018’de Kurban bayramı vesilesiyle üç günlük olarak kabul görmüştü.

Talibanlar ayrıca ABD ile anlaşma vesilesiyle 22 Şubat’tan 2 Mart tarihine kadar dokuz günlük kısmi ateşkes yapmıştı.