Tartışmalı Monsanto şirketini Alman Bayer AG satın aldı

Tarımsal alanda kullanılan birçok zararlı ilaç ve genetiği değiştirilmiş ürün (GDO) piyasasında en tartışmalı şirketlerden olan Monsanto’nun Alman Bayer şirketince satın aldındığı duyuruldu.

66 milyar dolarlık anlaşmayla birlikte tartışmalı ürünlerin daha etkin bir biçimde piyasaya sunulmasından endişe ediliyor.

Amerikan Monsanto şirketi başta Avrupa kıtasında olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde milyonların protesto gösterileriyle kınadığı ender şirketlerdendi. GDO’lu ürünler, zararlı ot ve böceklere karşı geliştirdiği ancak kanserojen etkisi olan tarım ilaçlarıyla bilinen Monsanto, kısmen de olsa tartışmalı olan Alman ilaç devi Bayer AG tarafından satın alındı.

2017 yılı sonunda gerçekleşecek satın alma işleminin hisse senedi başına 128 dolardan 66 milyar doları bulacağı bildirildi. İki şirketin birleşmesiyle yıllık 27 milyar doların üzerinde bir ciro ve 1,7 milyar dolarlık kardan söz ediliyor.

Monsanto’nun Bayer AG tarafından satın alınmasıyla tartışmalı tarım ürünlerinin Avrupa başta olmak üzere tüm dünyaya daha etkili bir biçimde pazarlanmasından endişe ediliyor. Almanya, GDO’lu ürünlere karşı halk içindeki tepkinin en yüksek olduğu ülke olarak dikkat çekerken, Bayer AG’nin Monsanto’yu satın alacağına dair aylar önce çıkan söylentilere karşı da yoğun bir tepki gösterilmişti.