Trump’ın talimatına İran’dan yanıt: Karşılık veririz

ABD Başkanı Donald Trump’ın Körfez’de Amerikan gemilerini taciz eden tüm İran gemilerinin imha edilmesi talimatı ardından Devrim Muhafızları da tehdit etti.

İran rejiminin ideolojik ordusu Devrim Muhafızları şefi Hüseyin Salami, devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında, Trump’ım emrinin hayata geçmesi halinde “keskin yanıt” vereceklerini belirtti.

Salami, “Amerikalılara şunu ilan ediyoruz; Kesinlikle kararlı ve ciddiyiz (...) ve tüm eylemler, etkili ve hızlı gelişecek keskin bir yanıtla karşılanacaktır” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Twitter üzerinde yaptığı açıklamada, Körfez’de Amerikan gemilerine tehlikeli bir şekilde yaklaşan tüm İran gemilerinin imha edilmesi talimatını verdiğini bildirmişti.

Trump, “US Navy’ye, denizde gemilerimizi taciz eden tüm İran gemilerini vurmaları ve imha etmeleri talimatını verdim” demişti.

Bundan bir hafta önce Pentagon, Tahran’ın denizde “tehlikeli manevralar” yaptığı suçlamasında bulunmuştu.

Washington’a göre, Devrim Muhafızları’nın 11 hücumbotu Körfez’de devriye gezen Amerikan gemilerine çok hızlı ve tehlikeli bir şekilde yaklaştı.

Tahran yönetimi ise ABD’nin bu versiyonu için “çok hollywoodvari” dedi.

Devrim Muhafızları da Amerikan deniz kuvvetlerini Körfez’de “profesyonel olmayan davranışlar” içinde bulunmakla suçladı.

Devrim Muhafızları daha önceki bir açıklamasında ABD’nin Nisan ayı başında bir İran gemisinin geçişini engellediği, “tehlikeli davranış sergilediği ve uyarıları dikkate almadığını” belirtmişti.