‘Trump seçilirse ekonominin 4 yıldaki kaybı 1 trilyon dolar olacak’

Merkezi İngiltere’de bulunan Oxford Economics adlı enstitü tarafından yayınlanan öngörülere göre, ABD başkanlık seçimlerini Donald Trump’ın kazanmasının ülke ekonomisine maliyeti 1 trilyon doları bulacak.

Enstitünün seçim vaatlerini temel alarak hazırladığı öngörüye göre, Trump’ın kazanması halinde Amerikan ekonomisindeki büyüme hızı yavaşlayarak, 2019’da resesyona dahi girebilecek. 2021 yılında ABD’nin milli gelirinin yıllık ortalama yüzde 2 büyümeyle 17,5 trilyon dolar olarak hesaplandığı öngörüde, Hillary Clinton’un başkanlığında ise milli gelir 18,5 trilyon dolar olarak gerçekleşecek.

Trump’ın seçilmesinin ABD ekonomisine ‘zarar vereceğine’ dair öngörüye ise, Cumhuriyetçi adayın vergi indirimleri, ticarete dair önlemler ve illegal göçmenlerin toplu olarak sınırdışı edilmesi gibi sert seçim vaatleri gerekçe gösterildi.

Oxford Economics adlı enstitü kendisini ‘bağımsız ve dünya çapında çalışan’ olarak tanıtırken, ABD’de birçok alt birimi bulunuyor.

Kasım başında yapılacak ABD seçimlerinin Donald Trump ile Hillary Clinton arasında geçmesi beklenirken, Clinton’un zatürre hastalığı teşhisi nedeniyle seçmen nezdinde kaybetme riski olduğu savunuluyor.