TTIP antlaşması artık daha da zor

Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında müzakereleri gizli olarak yürütülen serbest ticaret antlaşması TTIP’e olan tepkiler artmaya devam ediyor.

Fransa ve Almanya’nın ardından Avusturya’dan yapılan açıklamalarla birlikte antlaşmanın geleceği daha da belirsizleşiyor.

Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Antlaşması (TTIP) aleyhine Avrupa ülkelerinde milyonlarca kişinin tepkisi yıllardır sürüyor. Müzakereleri gizli olarak sürdürülen ve parlamenterlerin dahi sadece müzakerelerin bazı kısımlarını görmesine izin verilen TTIP’nin büyük uluslararası şirketler lehine olduğu biliniyor.

TTIP karşıtları, antlaşmayla birlikte AB’de geçerli olan sağlık, hijyen, hukuk gibi birçok alandaki kriterlerin aşılacağını ve küçük tarım üreticilerinin devre dışı kalacağını savunuyor.

Antlaşmaya yönelik sivil toplum kuruluşlarından gelen tepkiler üzerine son olarak Fransa, Almanya ve Avusturya’dan karşı yönde açıklamalarda artış görülüyor. Hafta başında Fransa’da iktidarda olan Sosyalist Parti (PS) hükümetinden yapılan açıklamada, antlaşma müzakerelerinin durdurulmasının istendiği vurgulanmıştı.

Fransa’yla aynı günlerde Almanya’da iktidar ortağı Sosyal Demokrat Parti’li (SPD) Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel’den benzer açıklama gelmişti. Gabriel, antlaşma müzakerelerinin ‘defakto başarısız’ olduğunu söylemişti.

CETA’DA DA TTIP GİBİ ‘KRİTİK NOKTALAR’ VAR

AB’nin iki büyük ülkesinin ardından Avusturya’da da Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) üyesi Başbakan Christian Kern’den TTIP’ye yönelik açıklamalar geldi. Hükümetin AB ile Kanada arasında 2014 yılında kabul edilen CETA adlı serbest ticaret antlaşmasını ‘yeniden müzakere edeceği’ kararını duyuran Kern, TTIP’ye yönelik çekincelerini de dile getirdi.

CETA’nın güç dengesini global boyutta iş yapan büyük şirketler lehine değiştireceğini söyleyen Kern, bu antlaşmanın TTIP gibi ‘kritik noktaları barındırdığının’ altını çizdi.

Çarşamba günü bir açıklama yapan koalisyon ortağı Avusturya Halk Partisi (ÖVP) üyesi Ekonomi Bakanı Reinhold Mitterlehner de, TTIP müzakerelerinin durdurulmasını istemişti.

AB ülkelerinde yapılan anketlere göre TTIP ve CETA’ya karşı Almanya, Fransa ve Avusturya’da halkın büyük bir halk muhalefeti bulunuyor.

Çarşamba günü Almanya’da sivil toplum kuruluşlarının çabalarıyla bir araya getirilen 125 bin imzalı dilekçeler, Federal Anayasa Mahkemesi’ne CETA’nın iptal edilmesi için açılan davanın dosyasına eklenmişti.