Türk devletinden Moskova’da 'İdlib' itirafı ve anlaşma sinyali

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile bir araya geldi. Ankara Moskova ile ilişkisini “kıskançlık”la ifade etti, İdlib konusuna itirafta bulundu.

Suriye rejiminin İdlib’e operasyon hazırlığı yaptığı ve Türk devletinin ABD ile geriliminin tırmandığı bir dönemde Ankara ile Moskova hattında son haftalarda görüşme trafiği hızlandı.

VİZE MUTABAKATI

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile buluştu.

Görüşme ardından basın toplantısına konuşan Lavrov, vize meselesine dikkat çekti. Lavrov, "Rusya tarafı olarak farklı kategorilerdeki Türk vatandaşları için vize rejiminin basitleştirilmesiyle ilgili müzakerelere hazır olduğumuzu teyit ettik ve en kısa sürede bu konuyu ele alacağız. Bu konuda anlaşmalar hazırlanması için danışma mekanizması kurulması konusunda mutabakat sağladık" dedi.

Lavrov, İdlib sorununda Rusya ve Türkiye'nin dışişleri ve savunma bakanları ise Moskova’da görüşüleceğini ifade derken, 2+2 formatında bir toplantıdan bahsetti.

17 Ağustos’ta Moskova’yı ziyaret eden Türk Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan, bu Cuma günü yeniden Moskova’nın yolunu tuttu. Akar ve Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile bir araya geldi.

Rusya ve Türkiye savunma bakanlarının, istihbarat kurumlarının katılımıyla İdlib’deki durumu ele aldığına dikkat çeken Lavrov, “ılımlı muhaliflerin”, diğerlerinden ayrılması konusunun görüşüldüğünü belirtti. Lavrov, dışişleri bakanları olarak da savunma bakanları ile bu konuda bir toplantı yapacaklarını sözlerine ekledi. “Ilımlı muhalifler”den kastın ne olduğuna açıklık getirilmedi. İdlib’deki Türkiye destekli çetelerin tümü El Nusra ve DAİŞ ile bağlantılı gruplar olarak dikkat çekiyor.

TÜRKİYE KİMİ KISKANDIRIYOR?

Lavrov ile birlikte basın toplantısı düzenleyen Mevlüt Çavuşoğlu, “İlişkilerimizi her alanda en üst düzeye çıkarmak için yoğun gayret sarf ediyoruz” dedi.

Çavuşoğlu, “Liderlerimiz sık sık bir araya geliyorlar. Bu yakın iş birliği ve dostluk bazı kişileri de kıskandırmıyor da değil. İlişkilerimiz, birilerini kıskandırıyor olabilir. Rusya bizim için stratejik bir ortaktı” diye ekledi.

İDLİB İTİRAFI VE ANLAŞMA SİNYALİ

Lavrov’un “ılımlı grupların” ayrıştırılması yönündeki açıklaması, Mevlüt Çavuşoğlu tarafından da kabul edildi. İdlib'de bazı radikal grupların sivil halkı rahatsız ettiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Teröristlerle diğer insanları ayırt etmemiz lazım. Bizim için terör örgütlerinin hepsi aynıdır” dedi. Çavuşoğlu, hangi gruplardan bahsettiğine açıklık getirmedi, ancak bu ifadeler bir anlaşmanın işareti olarak yorumlandı. İdlib’deki çete gruplarını Ankara ile yakın ilişkisi ve ortaklığı artık bir sır değil. İdlib’in geleceğinin neden Türkiye ile konuşulduğu da bunu açık bir şekilde gösteriyor.

Çavuşoğlu, bununla birlikte askeri bir çözümün Suriye’nin geleceği açısından “felaket” olacağını savundu. Çavuşoğlu, “İdlib'e saldırmak yerine birlikte nasıl çözebiliriz konusu üzerine çalışmalıyız” diye konuştu.