Tunus’ta çok partili yeni hükümet kuruldu

2011 yılından bu yana istikrarın sağlanamadığı Tunus’ta hükümet kurma görevi verilen Yussef Şahed başbakanlığındaki yeni kabine kuruldu. Kabinede 8 kadın ile çok sayıda genç bakan da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Baci Kaid el Sebsi’nin hükümet kurma görevi verdiği Şahed tarafından kurulan yeni hükümetin göreve başlaması için parlamentodan güvenoyu alması gerekiyor. 40 yaşındaki Şahed’in kurduğu kabinenin onaylanması durumunda ülkenin en genç başbakanı olacak.

Cumhurbaşkanı El Sebsi’nin de üyesi olduğu laik Nida Tunus partisinden olan Şahed’in kabinesinde 8 kadın bakan bulunuyor. Ayırca 14 bakan da gençler arasından seçildi. Yeni kabinede Nida Tunus’un yanı sıra İslamcı olarak bilinen Ennahda ile diğer bazı siyasi partilerden üyeler bulunuyor.

2010 yılı sonunda ‘Arap Baharı’ adı verilen başkaldırıların başladığı ülke olan Tunus’ta halen istikrarlı bir yönetimin oluşturulamaması ciddi sıkıntıları beraberinde getirdi. Yeni hükümetin özellikle ekonomik ve sosyal krizin yanı sıra radikal İslamcı silahlı gruplar ve yolsuzluklarla mücadele etmesi gerekecek.