‘Türkiye’ye gönderileceksiniz’ söylentisi sonrası mülteci kampında yangın

Yunanistan’ın Midilli (Lesbos) Adası’ndaki bir mülteci yurdunda çıkan yangında çok sayıda mültecinin son anda kurtarıldığı bildirildi.

Yangının kampta çıkan ‘bazı mültecilerin Türkiye’ye gönderileceği’ söylentileri sonrasında çıktığı öğrenildi.

Midilli Adası’ndaki Moria Mülteci Kampı’nda akşam saatlerinde çıkan yangın kısa süre sürede kontrol altına alınırken, 50’ye yakın çadırın yandığı kaydedildi. Polis, çadırları yanan 400 kadar mültecinin açıkta kaldığını, diğer mültecilerden 3 ila 4 bin kadarının da kampı terk ettiğini duyurdu.

Mülteci kampında bulunan 150 kadar çocuğun ise başka alanlara gönderildiği kaydedildi.

Yerel medyaya göre ise, yangın 300 kadar mültecinin Midilli merkezindeki bir gösteriye katılmak üzere kamptan ayrılmak istemesine polisin izin vermemesi sonrasında çıktı. Söz konusu gösterinin ‘çok sayıda mültecinin Türkiye’ye geri gönderileceği’ söylentileri nedeniyle düzenlendiği belirtildi.

I Efimerida adlı internet gazetesine göre, sınırdışı iddiaları nedeniyle bölgede yaşayanlar arasında çatışmalar çıkmıştı.

Moria, 60 bini aşkın mültecinin bloke olduğu Yunanistan’daki en büyük mülteci kampı olarak biliniyor. buradaki kamptaki yaşam şartlarının ‘insani olmadığına’ dair daha önce birçok insan hakları kuruluşunca uyarılarda bulunulmuştu. Yunanistan’a bağlı 5 adada 8 bin kişi kapasiteli kamplarda 13 bini aşkın mülteci kalıyor.

Moria Mülteci Kampı’nda geçtiğimiz hafta da mülteciler arasında çatışmalar yaşanmıştı. Yine Midilli’deki Yunan aşırı sağcı gruplarının mültecilere yönelik saldırılarda bulunduğu ve bazı ada sakinleriyle çatışmaların olduğu da öğrenilmişti.