Tutsi soykırımının iki sorumlusuna ömür boyu hapis cezası

Afrika ülkesi Ruanda’da 800 bin Tutsi'nin katledilmesiyle sonuçlanan soykırımda rolü bulunan iki eski belediye başkanı Fransız mahkemesince ömür boyu hapis cezasına çarptırıldı.

Başkent Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Ruanda’nın Kabarondo komününün eski belediye başkanları Tito Barahira ve Octavien Ngenzi’ye soykırım ve insanlığa karşı suç işlemeden ömür boyu hapis cezası verildi.

Mahkeme kararında, her iki eski yerel yöneticinin Nisan 1994’te Kabarondo’daki Tutsi katliamlarını yönlendirdiği ve bizzat katliam emrini verdikleri vurgulandı. Mahkeme, her iki sanığında ömür boyu ağır hapisle cezalandırılmasını uygun gördü.

8 hafta süren ve çok sayıda soykırım mağdurunun da tanık olarak katıldığı davada kendilerini savunan Barahira ve Ngenzi, soykırımda rol oynamadıklarını iddia ettiler.

Paris Ağır Ceza Mahkemesi’nce verilen bu cezalardan önce de Mart 2014’de eski Ruanda ordusu mensubu Pascal Simbikangwa’ya 25 yıl hapis cezası verilmişti. Simbikangwa’nın başkent Kigali’deki katliamlarda rol oynadığı ispatlanmıştı.

Ruanda’da nüfusun çoğunluğunu oluşturan Hutular ile azınlıkta olan Tutsiler arasındaki çatışmalar, Nisan 1994’te toplu katliamlara dönüşmüştü. Yaklaşık 100 gün süren soykırım saldırılarında çoğunluğu Tutsilerden olmak üzere 800 bin kişi yaşamını yitirmişti.

Değişik kaynaklar, 1994 yılındaki soykırımdan önce 8 milyonluk Ruanda nüfusunun beşte birini oluşturan Tutsilerin yüzde 75 ila 90 kadarının katledildiğini tahmin ediyor.