Ukrayna’dan Rusya’ya ‘geniş çaplı işgal’ ihtimali suçlaması

Son haftalarda Rusya ile Ukrayna arasında gerginliğin artmasına yol açan Donbass bölgesinde çatışmalar yeniden başladı.

En az 3 askerinin öldüğünü duyuran Ukrayna yönetimi, ‘Rusya’nın işgalinin’ de ihtimaller dahilinde olduğunu savundu.

Ukrayna ordu sözcüsü Oleksandr Matuzianik, Rus grupların kontrolündeki bölgelerden son 24 saatte yapılan ağır silahlı saldırılarda 3 askerin öldüğünü duyurdu. 6 askerin de yaralandığı bilgisini paylaşan sözcü, son bir yıldaki en ağır saldırıyla karşı karşıya olunduğunu savundu.

Matuzianik, Rusların çoğunlukta olduğu Donbass bölgesindeki çatışmaların artacağını söylerken, Rusya’nın ‘büyük kapsamlı bir işgal’ hareketinin de ihtimal dahilinde olduğunu iddia etti. Ordu sözcüsü,Rusya’nın olası bir girişimine karşı ‘hazır olduklarını’ söyledi.

Donetsk ve Lugansk bölgelerini de kapsayan Donbass’da 2014 yılından bu yana Rus grupların ilan ettiği ‘halk cumhuriyetleri’ kontrolü büyük oranda elinde bulunduruyor. NATO başta olmak üzere batının desteğine sahip olan Kiev yönetimi, Rusya’nın bu bölgelerdeki gruplara asker ve silah yardımı yaptığını iddia ediyor.

Nisan 2014’den bu yana bölgede yaşanan çatışmalarda en az 9 bin 500 kişi yaşamını yitirdi.
Geçtiğimiz haftalarda da Rusya’nın 2014’de ilhak ettiği Kırım’da sabotaj eylemleri düzenlenmiş, Moskova ise bu olaydan Ukrayna yönetimine çalışan paramiliter grupları sorumlu tutmuştu.