Ukrayna gerginliğin arttığı Kırım çevresine asker yığıyor

Rusya ile Ukrayna arasındaki Kırım gerginliği devam ederken, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın emriyle ordusunun ülkenin doğusunda ve Kırım’a komşu bölgelerdeki hareketliliğinin arttığı bildiriliyor.

2014 yılında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım Yarımadası’nda Ukraynalı silahlı milislerin hareketliliğine dair Kremlin’den yapılan açıklamaların ardından Kiev’in tepkisi merak ediliyordu.

Bugün ise, Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’nun emriyle Ukrayna ordu birliklerinin Kırım’a ‘sınır’ bölgelere yığıldığı haberleri geliyor. Önemli bir kısmı halen Rusların oluşturduğu Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyeti kontrolünde olan doğu bölgelerinde de Ukrayna askerlerinin sayısı arttırıldı.

Ukrayna ordusundan yapılan açıklamada ise, ülkenin Kırım’a komşu olan güney bölgelerinde askeri tatbikatların yapıldığı savunuldu.

Rusya, Ukrayna hükümetinin desteklediği silahlı birliklerin Kırım içerisinde faaliyet gösterdiğini ve bir asker ile bir gizli servis üyesini öldürdüklerini iddia etmişti. Rus gizli servisi FSB’nin iddiasına göre Kırım’da bir dizi sabotaj eylemi düzenlenirken, yarımadadaki altyapı kurumları hedef alınıyor.

Kiev hükümeti ise Rusya’nın bu iddialarını reddetmişti.

2014 yılından bu yana Ukrayna güvenlik güçleriyle ülkenin doğusunu elinde bulunduran Rusya yanlısı gruplar arasındaki çatışmalarda 9 bin 500’ü aşkın kişi yaşamını yitirdi. Rusya, 2014’den bu yana Kırım’ı ilhak etmişken, bu karar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınmıyor.