Ukrayna savaşında ‘yabancı askerler’ devreye girdi

Rusya-Ukrayna savaşında her iki tarafın da yabancı güçleri devreye koyduğu bildirildi.

Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın 24 Şubat’ta başlattığı savaş devam ediyor.

Her iki tarafın da “yabancı askerlere” başvurduğu bildiriliyor.

Wall Street Journal gazetesinin Amerikalı yetkililere dayandırdığı haberine göre Rusya son günlerde kentsel alanları ele geçirmek için Suriye’den “savaşçı” taşımaya başladı.

Rusya 2015’te bu yana Suriye’deki savaşa doğrudan dahil olarak Başar El Esad hükümetinin yanında yer almıştı.

Bir Amerikalı yetkili, bazı Suriyeli savaşçıların Rusya’ya ulaştığını ve Ukrayna’daki savaşa katılmaya hazırlandığını iddia etti. Bu kaynak, başka detay vermedi.

Ukrayna’nın iki cephesinde de yabancı savaşçılar yer alıyor. Kremlin’in ittifakı haline gelen Çeçenistan’ın eski isyancısı Ramazan Kadirov, Ukrayna’ya giden Çeçen savaşçıların görüntülerini paylaşmış, bazılarının çatışmalarda öldüğünü duyurmuştu.

Savaşın diğer tarafında da Ukrayna hükümeti yanında savaşa dahil olan onbinlerce kişi var. Batı medyası bunları “gönüllü savaşçılar” olarak sunuyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kubela, dışarıdan gelen onbinlerce “gönüllü”nün olduğunu açıkladı.

Savaşın 12’nci gününde sahada bombardımanlar ve çatışmalar sürüyor. Başkent Kiev ve ülkenin ikinci büyük kenti Harkiv halen Ukrayna güçlerinin denetiminde.

Rusya, stratejik liman kenti Herson’u ele geçirirken, ülke genelinde kentsel alanlara yönelik bombardımanını yoğunlaştırdı.

Birlemiş Milletler’e göre savaşın başından bu yana 1,5 milyonu aşkın kişi komşu ülkelere kaçtı.