Uluslararası Soruşturma Ekibi’nden ‘Malezya uçağını Rus gruplar düşürdü’ iddiası

Ukrayna’nın doğusunda 2014 yılında düşürülen ve 298 yolcunun yaşamını yitirdiği MH17 uçuş sayılı Malezya uçağına yönelik uluslararası soruşturma ekibinin, uçağın Rusya yanlısı gruplarca vurulduğu sonucuna ulaştığı duyuruldu.

Hollanda Uçuş Güvenliği Konseyi (OVV) yönetimindeki uluslararası soruşturma ekibinin yaptığı çalışmaların sonuçları bugün açıklandı. Soruşturma sonucunda 17 Temmuz 2014 günü düşürülen Malezya uçağının Rus grupların kontrolündeki bölgeden atılan BUK füzesiyle vurulduğunun anlaşıldığı savunuldu.

Soruşturma boyunca uydu fotoğrafları, gizli servislerin istihbaratları, telefon ve sosyal medya mesajlarının incelenmesinin yanı sıra birçok tanığın ifadesine başvurulduğu belirtildi.

Uluslararası soruşturma ekibi, 298 yolculu uçağı vuran füzenin olaydan önce Rusya’dan Doğu Ukrayna’ya taşındığını da iddia etti.

Rusya ise, soruşturmanın başından bu yana yolcu uçağının vurulmasıyla herhangi bir bağının olmadığını savunuyor. Son olarak Pazartesi günü Kremlin Sarayı’ndan yapılan açıklamada, Rus askeri radarlarından alınan bilgilere göre, uçağın düştüğü bölgede herhangi bir füzenin atılmadığı bilgisi paylaşılmıştı.

Olaya dair 2015 yazında bir Birleşmiş Milletler (BM) mahkemesinin görevlendirilmesi istenmiş, ancak bu talep Rusya’nın vetosuyla reddedilmişti.