Üniversite katliamına Obama yorumu : Katliamlar ‘rutin’ hale geldi

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Oregon eyaletinde bir yüksekokula düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısının 10 olduğu bildrildi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) Oregon eyaletinde bir yüksekokula düzenlenen silahlı saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısının 10 olduğu bildrildi. Katliam sonrası polisle çatışan kişinin de öldürüldüğü duyurulurken, Başkan Barack Obama ‘rutin’ haline geldiği dediği katliamlara karşı silah edinme yasalarının sertleştirilmesini istedi.

Oregon eyaletinde Portland kenti yakınlarındaki Roseburg kasabasındaki bir yüksekokula (kolej) yönelik  gerçekleştirilen saldırıda ilk açıklamalarda 15 kişinin öldüğü, en az 20 de yaralının olduğu bilgisi verilmişti. Ancak daha sonra yapılan olay yeri incelemeleri sonucu yaşamını yitirenlerin sayısının 10 olduğu ve saldırganın da polisle girdiği çatışmada öldürüldüğü kaydedildi.

Polisin verdiği bilgilere göre saldırı yerel saatle saat 10.30’da Umpqua Community College (UCC) adlı üniversitede meydana gelirken, toplam 7 kişi de yaralandı.

Alınan bilgilere göre, saldırı yarı otomatik bir silahla gerçekleştirilirken, nedenleri hakkında henüz bir bilgi edinilemedi. Saldırganın 26 yaşında olduğu da verilen bilgiler arasında.

Silah edinmedeki kolaylıkları yoğun eleştiriler aldığı ABD’de her yıl okullarda düzenlenen katliamlarda onlarca kişi yaşamını yitiriyor.

Saldırı sonrasında konuşan ABD Başkanı Barack Obama, ülkede rahatlıkla silah edinmeye izin veren yasaların sertleştirilmesi talebini yineledi. Obama, senatörler ve Temsilciler Meclisi üyelerinden destek isteyerek, yasaların bir an önce değiştirilmesine olanak sağlanmasını istedi.

Obama, ABD’deki bu tür katliamların ve sonrasında hem basında yayınlananların hem de bizzat kendisinin yaptığı açıklamaların ‘rutin’ haline geldiğini söylerken, özellikle Cumhuriyetçiler’den silah yasalarına karşı tutumuna engel çıkarmamaları çağrısı da yaptı.

2009 yılına ait bir rapora göre, o dönemdeki nüfusu 306 milyon olan ABD’de 310 milyon kadar ateşli silah bulunuyordu. Yine 2013 yılına ait verilere göre, ateşli silahlardan kaynaklı ölümlerin sayısı 33 bini aşıyordu. Bu ölümlerin 11 bin 200 kadar cinayet, 21 bini silahla intihar, 505’i ateşli silahların doldurulması sırasında yaşanan kazalardan oluşuyordu.