V4 Grubu serbest dolaşım hakkı tanınmazsa Britanya’yı veto edecek

Büyük Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararı ardından gerçekleşen Bratislava Zirvesi sonrasında Doğu Avrupa ülkelerinden serbest dolaşım hakkına yönelik uyarı geldi.

Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Macaristan’dan oluşan Visegrad Grubu (V4) ülkeleri, vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı tanınmaması halinde Britanya’nın AB pazarında kalmasını veto edeceklerini duyurdular.

Son AB Zirvesi’ne ev sahipliği yapan Slovakya Başbakanı Robert Fico, Britanya’nın AB iç pazarında kalabilmesi için vatandaşlarına serbest dolaşım hakkı vermesi gerektiğini vurguladı. Bu konuda herhangi bir anlaşmaya kapalı olduklarının altını çizen Fico, “V4 ülkeleri, hiçbir şekilde uzlaşmayacak” diye konuştu.

Fico, Britanya’nın bu hakkı tanımaması durumunda olası müzakere sonuçlarını ‘veto edecekleri’ şeklinde uyardı.

Britanya’da 23 Haziran’da yapılan referandumda halkın yüzde 52’si AB’den çıkış (Brexit) yönünde oy kullanmıştı. Başbakan Theresa May’in bu yılın sonuna kadar birlikten çıkış başvurusunu yapması beklenirken, AB-Britanya ilişkisinin geleceğine dair tartışmalar devam ediyor.

Bratislava’da Britanya haricindeki 27 AB ülkesinin katıldığı zirve sonrasında Alman medyasına konuşan AB Komisyon Başkanı Jean-Claude Juncker de benzer açıklamalar yapmıştı. Juncker, Britanya’nın AB iç pazarında kalmasının ancak tüm AB vatandaşlarına serbest dolaşım ve çalışma hakkı tanınması durumunda mümkün olacağı uyarısında bulundu.