Venezuela'da halk Ulusal Kurucu Meclis'i seçti

Venezuela'da halk Ulusal Kurucu Meclis'in oluşturulması için sandık başına gitti. Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena yaklaşık 8 milyon 100 bin seçmenin oy kullandığını ve katılımın yüzde 41,53 olduğunu açıkladı.

545 üyeli kurucu meclisin belirlendiği seçimde yaklaşık 5 bin 500 aday yarıştı. Muhalefet partilerinin boykot ettiği seçimde iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'ne yakın isimler aday oldu.

Kurucu meclis seçimi sırasında sokaklarda ABD'nin destekli eylemler vardı. Savcılık hafta sonu düzenlenen eylemlerde en az 10 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Muhalefet ise hayatını kaybedenlerin sayısını 15 olarak duyurdu. Hayatını kaybedenler arasında 13 ve 17 yaşında iki çocuk da bulunuyor. Çocukların Tachira eyaletindeki protestolar sırasında hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Seçimden bir gece önce de adaylardan José Félix Pineda, Bolivar eyaletindeki evinde kimliği belirsiz kişiler tarafından vurularak öldürüldü. 39 yaşındaki avukat, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi'nin adaylarındandı.

Pazar günü yaklaşık 20 partinin içinde yer aldığı muhalif seçim ittifakı Demokratik Birlik Masası (MUD) başkent Caracas'ta eylem düzenledi. Eyleme katılım düşük oldu.

Caracas Belediye Başkanı Jorge Rodriguez, "Ulusal Kurucu Meclis seçimleri tüm ülkede sakin geçti" diye açıklama yaptı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise oy verdikten sonra yaptığı açıklamada, "Bugün tarihi bir gün. Venezuela'nın geleceği artık daha sakin olacak" diye belirtti.

Kurucu meclisin hafta ortasında başkent Caracas'taki parlamento binasında göreve başlaması bekleniyor. Kurucu meclisin muhalefetin çoğunlukta olduğu parlamentonun yerini alabileceği belirtiliyor.