Venezuela’da Maduro yanlısı ve karşıtı onbinlerce kişi eylemdeydi

Son bir yıldaki ekonomik krizle birlikte muhalefet ile sosyalist iktidar arasındaki gerginliğin arttığı Venezuela’da toplumsal tansiyon yükseliyor. Dün birçok kentte Başkan Maduro ile sağ muhalefet taraftarları aynı anda sokağa çıktı.

Parlamento’da çoğunluğu oluşturan sağ muhalefet, sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan indirmek için halkı sokağa çağırmıştı. Petrol fiyatlarının düşmesiyle meydana gelen ekonomik kriz ve enerji sektöründeki açığı gerekçe gösteren muhalefet, Maduro’nun görevden alınması için referandum düzenlenmesi için 1 milyon civarında da imza toplamıştı.

Sağ muhalefetin ülkedeki gerginliği tırmandırma siyasetine karşılık Maduro yandaşları da sokaklara indi. Başkent Caracas’ın yanı sıra Yüksek Seçim Kurulu’nun olduğu 24 kentte Maduro yanlıları ve karşıtları aynı anda sokağa çıktı.

Bazı kentlerde göstericilerin karşılıklı olarak aynı meydanlarda eylem düzenlediği bildirilirken, olayların çıkmasını engellemek için binlerce polisin görevlendirildiği görüldü. 

Karşılıklı gösterilerin özellikle başkent Caracas’ta yoğunlaştığı ve kentin birçok alanında göstericilerin birbirlerine çok yakın sokaklarda eylem yaptıkları öğrenildi.

1999-2013 yılları arasında görevde olan sosyalist Devlet Başkanı Hugo Chavez’in yardımcısı olan Nicolas Maduro, Chavez’in ölümü ardından bu göreve seçilmişti. Maduro, sağ muhalefetin ekonomiyi gerekçe göstererek kendisine referandum yoluyla darbe yapmak istediğini savunuyor.