Venezuela’dan kaçış kritik düzeye ulaştı

Uluslararası Göç Örgütü, Venezuela’dan kaçışların Akdeniz’de yaşanan göç ile aynı düzeye ulaşmak üzere olduğu uyarısında bulundu.

Ekonomik ve siyasi krizden dolayı Venezuela’dan komşu ülkelere doğru yoğun bir göç var. Kolombiya, Ekvador ve Peru temsilcilerinin önümüzdeki hafta bu soruna ilişkin ortak bir çözüm bulmak amacıyla Bogota’da toplaması planlanıyor.


Ekvador ve Peru kısa bir süre önce Venezuelalıların ülkeye giriş koşullarını sertleştirerek, pasaportu zorunlu hale getirdi. Şimdiye kadar sadece kimlik kartı ile geçişler yapılabiliyordu.

Brezilya’da Venezuelalı mültecilere yönelik şiddet olayları yaşandı. Çatışmalar ardından yüzlerce kişi Venezuela’ya geri dönmek zorunda kaldı.

Uluslararası Göç Örgütü sözcüsü Joel Millman, “Başta Akdeniz olmak üzere dünyanın farklı yerlerinde gördüğümü bir kriz aşamasına ulaşıyor” dedi.

Göç Örgütü ve BM Mülteciler Yüksek Temsilciliği, Perşembe günü yaptıkları ortak açıklamada Latin Amerika ülkelerini Venezuelalı mültecileri karşılanmasını kolaylaştırmaya çağırdı. 2015 yılından bu yana 1.6 milyonu aşkın Venezuelalı ülkelerini terk etti.

Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, krizi, sıkıntıları ve hiper-enflasyonu durdurmak amacıyla yeni ekonomik tedbirler açıkladı. Ülkede enflasyon temmuz ayında yüzde 82 bine ulaştı ve yükselmeye devam ediyor.

İletişim Bakanı Jorge Rodriguez yeni tedbirlerin Venezuelalıları ülkelerine geri dönmeye ikna edeceğini savundu. Rodriguez, “Venezuelalılar evlerine geri dönecekler. Onları dönmeye davet ediyoruz çünkü ülkenin ayağa kalkması için onlara ihtiyacımız var” dedi.