Venezuela krizinde yeni aşama: Darbe!

Venezuela’da yeni bir darbe teşebbüsü yaşandı. Batı destekli Juan Guaido, bir grup askerle ortaya çıkarak, Venezuelalıları “gaspa son vermeye” çağırdı. Maduro hükümeti “darbe” dedi.

Kendisini devlet başkanı ilan eden ve onlarca ülke tarafından tanınan sağcı Juan Guaido, “Özgürlük” adı altında “operasyonun son aşamasını” başlattı.

Bir grup askerle birlikte görünen Guaido, Venezuelalıları ve orduyu “gaspa son vermeye” çağırdı. Guaido, “cesur askerlerin” kendisinden yana olduğunu savundu.

Maduro yönetiminin İletişim Bakanı Jorge Rordiguez, yaptığı açıklamada “hain” olarak nitelediği bir grup askeri safdışı bırakmak için operasyon başlattıklarını bildirdi.

Rodriguez, darbe teşebbüsünü boşa çıkarmak ve “barışı korumak” için halkı maksimum düzeyde tetikte olmaya çağırdı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya yakın Kurucu Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Venezuelalıları başkanlık sarayı yakınında toplanarak iktidarı desteklemeye çağırdı.

Ülke dışından ilk tepki İspanya’dan geldi. İspanya hükümeti kan dökülmesinden kaçınmaya çağırırken, “Barışçıl demokratik bir süreci destekliyoruz” dedi.

İspanyol hükümeti, “Venezuela’da çözümün barışçıl bir hareketle gelmesi gerekiyor. İspanya hiçbir zaman askeri bir darbeyi desteklemeyecek” dedi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ise “özgürlük için tarihi bir an” olduğunu savundu.

Bundan on gün önce de Juan Guaido, halkı 1 Mayıs’ta Venezuela tarihinin en büyük eylemine çağırmıştı.

Reuters’ın bildirdiğine göre Venezuela güvenlik güçleri başkent Caracas’taki La Carlota hava üssünün dışında Juan Guaido ve beraberindeki üniformalı bir grup askere gaz bombaları arttı.