Venezuela ve Kolombiya arasındaki gerginlik bitiyor

Venezuela ile Kolombiya arasında son bir yıldır gergin olan ilişkilerin iyileştirilmesi yönünde olumlu bir adım atıldı.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ile Venezuelalı meslektaşı Nicolas Maduro arasındaki görüşmede önemli kararlar alındı. Geçtiğimiz yılın ağustos ayından bu yana kapalı olan sınırların aşamalı olarak açılması kararlaştırılan ikili görüşmede, iki ülke vatandaşlarının karşılıklı seyahatlerine yönelik diğer engellerin de kaldırılmasında uzlaşıldı.

Sosyalist lider Maduro’nun liderliğindeki Venezuela ile 1964’den bu yana devrimci FARC örgütüyle çatışma halinde olan Kolombiya arasındaki sınır geçtiğimiz yıl kapatılmıştı. Kolombiya’dan sızan bazı paramiliter grupların düzenlediği bir saldırıda Venezuela ordusundan bir asker yaralanmıştı.

Nicolas Maduro, paramiliter grupların ülkesindeki istikrarı bozmak için faaliyetler yürüttüğünü ve Kolombiya hükümetinin buna sessiz kaldığını savunuyordu.

İkili ilişkilerin geliştirilmesinde Venezuela’da petrol fiyatlarındaki düşüş sonrasında başlayan ekonomik sorunlar ile Kolombiya’nın FARC ile barış anlaşması imzalaması noktasında uzlaşmasının da etkili olduğu biliniyor.