WFP: Orta Afrika ağır bir gıda krizi ile karşı karşıya

Birlemiş Milletler’e bağlı Dünya Gıda Programı (WFP), dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Orta Afrika Cumhuriyeti’nin ağır bir gıda krizi iler karşı karşıya olduğunu belirterek, acil mali destek istedi.

Cenevre’de düzenlenen bir basın toplantısında konuşan WFP sözcüsü Tomson Phiri, Orta Afrika Cumhuriyeti’nin insani ihtiyaçlara ilişkin “benzeri görülmemiş” bir kriz yaşadığını ve “beslenme güvenliğinin kötüleştiğini” kaydetti.

Orta Afrika nüfusunun yaklaşık yarısı, diğer bir ifadeyle 2,2 milyon kişi, mevcut durumda akut gıda güvensizliği içerisine yaşıyor. Bu durum, 2013'ten beri iç savaşla boğuşan ülkede, özellikle devam eden güvenliksiz ortam ve insanların göçe maruz kalmasından kaynaklanıyor. Dünyanın iki ana tahıl üreticisini karşı karşıya getiren Ukrayna'daki çatışma, durumu daha da kötüleştirerek, gıda fiyatlarında artışa neden oluyor.

Sözcü Phiri, WFP'nin Ağustos ayından itibaren pirinç fiyatlarında yüzde 30, buğday unu için yüzde 67 ve bitkisel yağ için yüzde 70 artış beklediğini söyledi.

Sahadaki insani yardım operasyonlarının maliyetinde bir artışla karşı karşıya kalan BM örgütü, bununla başa çıkabilmek için 68,4 milyon dolarlık “acil finansman" çağrısında bulundu.

Tomson Phiri, "İhtiyaçlar elimizdeki kaynakları aşıyor. Paramız yoksa aç olanlardan yiyecek alıp daha da aç olanlara vermek zorunda kalacağız. Bu arzu edilen bir durum değil” dedi.

Phiri, BM'ye göre dünyanın en az gelişmiş ikinci ülkesi olan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin 2023'te de insani yardıma bağımlı kalmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Orta Afrika Cumhuriyeti, Yemen, Afganistan ve Güney Sudan ile birlikte akut gıda güvensizliğinin en yüksek olduğu ülkeler arasında yer alıyor.