WHO: Virüsün halen hayvandan geldiğini düşünüyoruz

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) son günlerde artan şüpheler üzerine, bir açıklama yaparak Covid-19 virüsünün laboratuvar çıkışlı olduğu yönündeki teorileri reddetti.

WHO’nun bir sözcüsü Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında “Virüsün hayvan kökenli olduğunu halen düşünüyoruz” dedi.

Son günlerde çok sayıda siyasi sorumlu, virüsün nereden çıktığını belirlemek için Çin’i elindeki verilere konusunda çok açık olmaya çağırdı.

Pazartesi günü, bu çağrılara Almanya Başbakanı Angela Merkel de katıldı. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang, Salı günü verdiği yanıtta Pekin yönetiminin bildiklerini paylaştığını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, kısa bir süre önce WHO’yu pandemiye karşı zamanında ve etkili yanıt vermediği gerekçesiyle, bu kuruma Amerikan mali desteğini kestiklerini duyurdu.

Washington yönetimi, Pekin’i kendi topraklarında virüsün etkilerini tam olarak yansıtmamakla da suçluyor.

Amerikan medyasının hedef aldığı Çinli laboratuvar, virüse dair iddiaları reddederek, herhangi bir sorumlulukları olmadığını belirtti.

Washington Post gazetesine göre ABD’nin Pekin büyükelçisi bundan iki yıl önce yerel bir laboratuvardaki yetersiz güvenlik tedbirleri konusunda Washington’u uyarmıştı. Fox News’e göre ise mevcut koronavirüs, Çinliler tarafından üretilmeyen “doğal bir virüs” olsa da, sözkonusu laboratuvardan, kasıtlı olmayan bir şekilde, kötü güvenlik protokolleri sonucu dışarı çıktı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo Fox News’e yaptığı açıklamada, “Bu virüsün yayılma, bulaşma ve böyle bir trajediye yol açma biçimini öğrenebilmek için her şey üzerine ayrıntılı bir soruşturma yürütüyoruz” dedi.

Şüpheleri arttıran açıklamalar Fransa ve İngiltere’den de geldi. İngiliz Dışişleri Bakanı Dominic Raab, 16 Nisan günü düzenlediği basın toplantısında, “Tüm boyutlarına bakmamız gerekiyor ve dengeli bir şekilde, ancak hiç kuşkusuz hiçbir şey olmamış gibi devam edilemez ve virüsün ortaya çıkışına ve neden daha erken durdurulmadığına ilişkin zor sorular sormamız gerekecek” ifadelerini kullandı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, Çin’in salgını yönetme biçimine ilişkin karanlık noktalar olduğunu belirtti.

Macron, Çin’in daha iyi olayı yönettiği biçiminde bir saflık içinde olmamak gerektiğini ifade ederek, “Bilinmiyor. Ve hatta, açık ki yaşanıp da ne olduğu bilinmeyen şeyler var” dedi.

WHO sözcüsü, “Eldeki tüm kanıtlar hayvan kökenli olduğunu salık veriyor” derken, araştırmaların devam ettiğini söyledi.

Geçen hafta bir açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Shao Lijian, iddiaları yalanlayarak, “Dünyada tanınmış çok sayıda tıp uzmanı bir sızma iddiasının hiçbir bilimsel temeli olmadığını düşünüyor” demişti.