Yemen’de Husiler hükümet ilan etti

İç savaşı sonlandırma çabalarının sonuç vermediği Yemen’de Şii Husiler ile eski devlet başkanına bağlı muhalif gruplar ülkeyi yönetecek defakto bir hükümetin kuruluşunu ilan etti.

Başkent Sanaa dahil ülkenin birçok kentini elinde bulunduran Husiler ile eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh’e bağlı gruplar tarafından ‘Hükümet Konseyi’ adı altında yeni bir yönetim birimi oluşturuldu. Yeni konseyin üyeleri bugün belirlenirken, alınan karar Birleşmiş Milletler (BM) tarafından daha önce yapılan uyarılara rağmen hayata geçirildi.

Konsey’de Şii Husi milislerinin yanı sıra Ali Abdullah Saleh’e bağlı Genel Halk Konseyi üyeleri de bulnuyor.

Husiler ve Genel Halk Konseyi’nin 28 Temmuz’da aldığı hükümet kurma kararına ilişkin açıklama yapan BM Özel Temsilcisi İsmail Ould Şeyh Ahmed, 2216 sayılı BM tasarısının ihlal edilmiş olacağı uyarsında bulunmuştu. Sürgünde olan ancak BM tarafından resmen tanınan Devlet Başkanı Hadi El Mansur hükümetine bağlı heyet ile muhalefet arasında Kuveyt’te sürdürülen barış görüşmeleri de böylelikle sonlanmak üzere.

Husilerin 28 Temmuz’daki hükümet kurma açıklaması ardından Mansur’a bağlı heyet Kuveyt’i terk etmişti. Soruna yarına kadar çözüm bulunamaması halinde müzakereler bitmiş sayılacak.

Geçtiğimiz yıl Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerinin de dahil olduğu iç savaşta şimdiye kadar 6 bin 400 sivilin yaşamını yitirdiği, 3 milyona yakın kişinin ise yerlerinden edildiği tahmin ediliyor.