Yemen’de yoğun hava saldırısı, BM’den ‘savaş suçu’ tepkisi

Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu, Yemen’in başkenti Sana’daki uluslararası hava alanı ve bitişiğindeki hava üssünü yoğun bir şekilde bombaladı.

Husi isyancılarının kontrolündeki El Masira televizyon kanalı, Pazartesi’yi Salı’ya bağlayan gece koalisyon uçaklarının bombardıman gerçekleştirdiğini duyurdu. Başkent Sana ile ülkenin kuzey ve batısında geniş bir bölge İran destekli Husilerin denetiminde bulunuyor.

Saldırı gece yarısı başladı ve yarım saat sürdü. AFP’ye göre bir kent sakini, en az 15 kişinin bombardımanda öldüğünü söyledi.

Dulaimi havaalanı ve hava üssü, sık sık koalisyon uçakları tarafından hedefleniyor. Ancak gece saatlerindeki son bombardımanın çoğun yoğun olduğu bildirildi. El Masira televizyonu, hava alanının bir çok kez üst üste vurulduğunu belirtirken, ölü ve yaralı konusunda bilgi vermedi.

Bu saldırı, Husilerin Dubai havaalanını bir insansız hava aracı ile vurduğunu duyurmasından sonrasına denk geldi. Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), havaalanına drone saldırısını yalanladı. BAE, Suudilerle birlikte Husilere karşı kurulan koalisyonun temel ayaklarından birini oluşturuyor.

Her iki ülke 2015 yılından bu yana Sana’da uluslararası toplumun tanıdığı Devlet Başkanı Abd Rabu Mansur Hadi’nin iktidarını yeniden tesis etmeye çalışıyor. Husiler karşısında kontrolü kaybeden Hadi, mevcut durumda Riyad’a bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu savaşta çoğu sivil 10 bin kişi hayatını kaybetti, 55 bini aşkın kişi yaralandı. BM, savaşın dünyanın en ağır insani krizine yol açtığını belirtiyor.

Yemen’deki savaş devam ederken Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin görevlendirdiği uzmanlardan oluşan bir heyet, Yemen’de tüm tarafların savaş suçu işlediğini açıkladı.

Yayınlanan rapor çatışmaların başladığı Eylül 2014 ile Haziran 2018 arasını kapsıyor. Raporda Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, yerleşim yelerini, pazarları ve sağlık tesislerini hedef alarak “daha fazla doğrudan sivil öldürdüğü” kaydedildi.

BM yetkilileri geçen hafta Perşembe günü koalisyonun hava saldırılarında 26 çocuğun öldürüldüğünü belirtti. 9 Ağustos’ta Husilerin denetimindeki Saada vilayetinde çocukları taşıyan bir otobüse yapılan saldırıda 40 kişi ölmüştü. BM’nin uzmanlar grubu, bu saldırının “ayrım yapma, önleme ve ölçülülük ilkesine aykırı” olarak “savaş suçu” teşkil edebileceğini vurguladı.

Bu savaşta çocukların ağır bedel ödediğine dikkat çeken BM uzmanları, zira alandaki mevcut tarafların çocukları kullandığına tepki gösterdi. Uzmanlar, hem koalisyon hem de Husilerin çocukları “düşmanlıklara aktif katılmak için” kullandığına dair “somut bilgilere” sahip olduklarını ifade etti.