Yemen’in yeniden inşa için 15 milyar dolar gerekiyor

İç savaşın 1,5 yılda 10 bin kişinin yaşamına mal olduğu Yemen’de, ülkedeki maddi yıkım da dikkat çekici boyutlarda. Dünya Bankası’na göre, ülkenin yeniden inşası için en az 15 milyar dolar gerekiyor.

Yemen’de Şii Husi milisleri ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh yanlıları ile şimdiki Devlet Başkanı Mansur El Hadi’ye bağlı ordu birlikleri arasındaki çatışmalar Mart 2015’ten bu yana 10 bin kişinin yaşamına mal oldu. Ülkedeki birçok kentte de çatışmaların yol açtığı büyük maddi zararlar söz konusu.

Ülkenin yeniden inşasına ilişkin düzenlenen bir atölyede konuşan Yemen Yerel Yönetimler Bakanı Abdulraqib Saif, savaşın bitmesi halinde yeniden inşa için gereken miktarın en az 15 milyar dolar olduğunu söyledi. Saif, bu miktarın Dünya Bankası’nın yaptığı incelemelere dayandığını kaydetti.

Bakan, yeniden inşanın detaylarına ve hangi alanlara öncelik verileceğine ilişkin ise bilgi vermedi.

Son olarak dün Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada, iç savaş nedeniyle 26 milyonluk ülkede en az 14 milyon kişinin gıda yardımına muhtaç olduğu duyurulmuştu. 7,6 milyon kişi ise yetersiz beslenme sorunuyla karşı karşıya.