Yemen müzakereleri: Hükümet heyeti Kuveyt’i terk etti

Yaklaşık bir buçuk yıldır iç savaşın devam ettiği Yemen’de barış müzakerelerinde ilerleme sağlanamıyor. Müzakerelerin 7 Ağustos’a kadar uzatılması yönündeki uzlaşmaya rağmen Devlet Başkanı Hadi el Mansur’a bağlı hükümet heyeti Kuveyt’i terk etti.

Yemen’de Mansur el Hadi’ye bağlı hükümet birlikleriyle Şii Husi milisleri ve eski Devlet Başkanı Ali Abdullah Saleh’e bağlı gruplar arasındaki çatışmaları bitirmeye yönelik müzakereler Kuveyt’te sürdürülüyordu. Husilerin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından sunulan planı reddetmesi ardından hükümet heyeti de Kuveyt’i terk ettiğini duyurdu.

Heyet adına açıklama yapan Muhammed El Emrani, müzakerelerin bitirilmediğini ancak karşı tarafından BM’nin önerisini kabul etmesi halinde Kuveyt’e döneceklerini söyledi.

BM’nin sunduğu öneride, Husilerin 2014 yılından sonra ele geçirdikleri bölgelerin gerisine çekilmesi bulunuyor. Bu da başkent Sanaa da dahil olmak üzere birçok kentten Husilerin çekilmesi anlamına geliyor.

Ancak Husiler ile ittifak halinde oldukları Ali Abdullah Salih’e bağlı gruplar tarafından geçtiğimiz haftalarda ‘paralel hükümet’ kurulması kararı alınmıştı. Husiler, ülkede uzlaşıyla seçilecek bir devlet başkanı ve hükümetin göreve gelmesini ve askeri olarak geri çekilmenin bunun sonrasına bırakılmasını istiyor.

BM ise, Mansur El Hadi ve devrik hükümetini Yemen’in tek temsilcisi olarak tanıyor.

2014’teki Husi Darbesi’yle ülkenin kuzeyinden iç bölgelerine doğru ilerleyen Şii militanlara karşı Mart 2015’te Suudi Arabistan ve diğer körfez ülkeleri Mansur El Hadi hükümetine destek vermişlerdi. O tarihten bu yana yaşanan çatışmalarda 7 bine yakın sivil yaşamını yitirdi.