Yoksulluğun yüksek olduğu Latin Amerika’da kriz tarihi boyutlarda

Covid-19 salgınının yayılmakta olduğu Latin Amerika ülkelerinde ekonomik krizin boyutunun bölge tarihinde görülmemiş kadar ağır olacağı tahmin ediliyor.

Global ekonomik krizden en çok etkilenecek bölgelerin başında Latin Amerika geliyor. Meksika ve Brezilya gibi en büyük ekonomilere sahip iki ülkenin de bulunduğu Latin Amerika’da krizin bugüne kadar görülmemiş büyüklükte olacağı öngörülüyor.

Son tahminler Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (CEPALC) tarafından yayınlandı. Buna göre, Covid-19 salgınının etkisiyle tetiklenen kriz nedeniyle Latin Amerika’nın ekonomisi bu yıl yüzde 5,3 oranında küçülecek.

CEPALC’a göre, Latin Amerika tarihinde ekonomik daralma ilk kez bu denli yüksek oranda olacak.

YOKSULLUK ORANI YÜZDE 30’DA

Latin Amerika’daki ekonomik resesyonun son dönemlerde önemli oranda geriletilen yoksulluk oranlarına olumsuz etki etmesi ihtimali de var. CEPALC’in daha önce yayınladığı verilere göre, 2018 itibariyle Latin Amerika ülkelerindeki 600 milyonu aşkın nüfus içinde yoksulluk oranı yüzde 29,6 ile 182 milyon civarındaydı.

2018’de toplam nüfus içinde ‘aşırı yoksulluk’ içinde yaşayanların oranı ise yüzde 10,2 olarak belirlenmişti. 2016’da yüzde 9,9 olan aşırı yoksulluk oranı 2017’de ise yüzde 10,2’ye yükselmişti.

Uzun yıllar sol ve sosyalist yönetimlerin yoksulluğu düşürmeye yönelik politikaları sayesinde önemli oranda azaltılan yoksulluk oranları, Arjantin ve Brezilya gibi ülkelerde sağ yönetimler tarafından tümüyle terk edilmiş durumda.