Yunanistan’da 57 bin mülteci mahsur kalmış durumda

Yunanistan makamlarının verdiği bilgilere göre, bu yılın ilk beş ayında iltica başvurusu yapanların sayısı 13 bin 583 olarak gerçekleşti. Ancak bu başvuruların sadece 677’sine olumlu yanıt verildi.

İltica hakkı tanınanların sayısının az olduğuna dikkat çekilirken, yapılan başvuruların sadece yüzde 23’ünün incelenmiş olmasının bunda etkili olduğu belirtildi. Yunanistan’da özellikle iltica başvurularını inceleyecek yeterli uzman personelin olmaması nedeniyle de mültecilerin beklemede kaldığı bildiriliyor.

Bu yılın ilk beş ayında yapılan başvuruların yarısından fazlasının Suriyeli mültecilerce yapıldığı, Irak ve Pakistanlıların ise en fazla başvuru yapan diğer mülteciler olduğu kaydedildi.

Öte yandan Mart ayından bu yana yürürlükte olan AB-Türkiye anlaşmasından sonra sınırların kapatılması nedeniyle 57 bin mülteci Yunanistan’da bloke olmuş halde bekliyor. Bu anlaşma nedeniyle sadece Ege adalarında tutulan mülteci sayısı 9 bin 600 civarında.

Uluslararası Göç Örgütü (IOM) açıklamalarına göre, AB’ye gelen mültecilerin ilk hedefi Akdeniz üzerinden İtalya’ya ulaşmak.

IOM tarafından yapılan açıklamaya göre, 1 Ocak-27 Temmuz tarihleri arasında Akdeniz üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gelen mültecilerin sayısı 251 bin 557 olarak gerçekleşmişti.

Bu mültecilerin 159 bini Yunanistan’a, 89 bin kadarı ise İtalya’ya gelirken, Yunanistan’a gelen mültecilerin sadece çok küçük bir kısmının iltica ettiği ve büyük çoğunluğunun Mart ayından önce Balkanlar üzerinden Batı Avrupa’ya gittiği anlaşılıyor.