Yunanistan’da on binlerce mülteci ‘kabul edilemez’ koşullarda yaşıyor

Geçtiğimiz yıldan bu yana yüz binlerce mültecinin transit geçiş için kullandığı Yunanistan’da ‘bloke’ halde olan 50 bin kadar mültecinin yaşadığı dram devam ediyor.

Mülteciler, hükümetin kurduğu derme çatma yurt veya kamplarda yaşamaya mahkum ediliyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) Yunanistan sözcülerinden Katerina Kitidi, ülkenin son iki yılda gelen 1 milyonu aşkın mülteciye ‘hazırlıksız yakalandığını’ söyledi. Yunanistan’a komşu diğer Balkan ülkelerinin sınırlarını kapatması nedeniyle 50 bin kadar mültecinin ‘ne fonları ne de altyapısı olmayan’ bir ülkeye kapandığını belirten Kitidi, bu nedenle de aceleyle bazı karşılama merkezlerinin hazırlandığını kaydetti.

UNHCR sözcüsü, ülkedeki mültecilerin çoğunluğunun Suriye, Irak, Afganistan ve İran’dan geldiği bilgisini verirken, çok sayıda askeri kışla ve fabrikanın mülteci yurduna dönüştürüldüğünü hatırlattı. Sözcü, bu yerleşkelerin büyük bir kısmının sağlık kuruluşları tarafından ‘kabul edilemez’ bulunduğunun altını çizdi.

Ulusal Hastalıkları Önleme Merkezi (Keelpno) tarafından yapılan incelemeler sonucunda birçok kampın mültecilerin ‘topluma entegre olabilmesinin’ önünde engel teşkil ettiği belirtildi.

Mültecilerden 35 bin kadarı ülkenin kuzeyindeki kırsal alanlarda iskan edilirken, birçok kampta internet bağlantısının dahi olmaması nedeniyle iltica başvurularının dahi yapılamadığı bildiriliyor.

Yunanistan hükümet kaynaklarından yapılan açıklamalarda ise, Avrupa Birliği’nden (AB) gelen mali fonların mültecilere yeni konutlar sağlanması için kullanılacağı savunuluyor. Hükümet, birçoğu insan sağlığı için uygun olmayan 20 bin kişilik kampları boşaltmayı planlarken, Eylül ayına kadar 10 bin prefabrike konut inşa edecek.

UNHCR’in planlamalarında ise, daha çok kadın, çocuk ve ailelerin içerisinde olduğu 7 bin 500 kadar mülteci için ev ve oteller hazırlandığı ve önümüzdeki dönemde bu sayının 20 bin daha arttırılması bulunuyor.

Öte yandan, AB’nin Eylül 2017’ye kadar almayı planladığı mültecilerden şimdiye kadar çok küçük bir kısmının işlemleri tamamlandı. AB ile birlik üyesi olmayan İsviçre’ye gönderilen mültecilerin sayısı 2 bin 680 civarında kaldı.