Yunanistan’dan Türkiye’nin şantajlarına karşı ‘B planı’ çağrısı

Türkiye’nin AB ülkelerine vize serbestisine onay vermemesi halinde mülteci anlaşmasını iptal etmeye yönelik tehditleri sonrasında Yunanistan’dan çağrı geldi. Göç Bakanı Yannis Mouzalas, AB’nin bir B planı hazırlaması gerektiğini söyledi.

Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği (AB) ülkelerine vize serbestisinin sağlanabilmesi için öngörülen kriterleri yerine getirmeyen AKP hükümeti, Ekim ayına kadar bu hakkın tanınmaması halinde yine mülteci anlaşmasını iptal etmekle tehdit etmişti.

Türk hükümetinin tehditlerine yönelik açıklama yapan Yunanistan Göç Bakanı Yannis Mouzalas, ‘rahatsızlıklarını’ ifade ederken, AB’nin de acilen harekete geçmesini istedi.

Alman Bild gazetesine konuşan Mouzalas, “Her halükarda bir B planına ihtiyacımız var. AB, Türkiye’nin yeniden sınırlarını açması ihtimaline ‘kafa yormalıdır’” diye konuştu. Birlik ülkelerinin Yunanistan’da bulunan mültecileri kabul etmeye daha fazla hazırlıklı olması gerektiğini söyleyen Mouzalas, tüm ülkelerin eşit düzeyde mülteci kabul etmesini istedi.

Yunanistan hükümet sözcüsü Yorgos Kyritsis ise, henüz Türkiye’nin mülteci anlaşmasını bozmaya yönelik bir işaret olmadığını savundu.

Türkiye’nin tehditleri nedeniyle birçok AB ülkesinden politikacı, birliğin mülteci anlaşmasını yeniden gözden geçirmesini istemişti. Buna gerekçe olarak Türkiye’nin anlaşmayı sürekli bir tehdit ve şantaj aracı olarak kullanması gösteriliyor.

Mart ayında hayata geçirilen mülteci anlaşmasına göre, Türkiye’nin sınırlardan geçişleri engellemesi karşılığında 6 milyar euroya kadar mali yardım alması planlanıyor. Ayrıca Yunanistan’dan Türkiye’ye gönderilen her bir mülteciye karşılık bir Suriyeli mülteci yasal yollardan AB ülkelerine kabul edilecek.