Yunanistan halkı Çipras ve Syriza’nın icraatından memnun değil

Yunanistan’da kemer sıkma politikalarına son verme vaadiyle iktidara geldikten sonra birçok konuda tavizler veren Syriza’nın son bir yıldaki icraatlarının halktan ciddi tepki aldığı bildiriliyor.

Selanik Üniversitesi tarafından Kathimerini gazetesi için yapılan ankete göre, Başbakan Aleksis Çipras liderliğindeki Radikal Sol Parti (Syriza) politikaları halkta tepkilere yol açıyor. Ankete göre, Eylül 2015’te yüzde 35,5 ile parlamentodaki sandalyelerin yarısına yakınını kazanan Syriza’nın oy oranı yüzde 17,5’e geriledi.

Aynı ankete göre, 2015’te yüzde 28,1 oyla ikinci olan Yeni Demokrasi’nin (Nea Dimokratia) oy oranı ise yüzde 27,5’e geriledi. Aşırı sağcı Altın Şafak’ın oy oranının yüzde 7,5 olduğu ankete göre, halkın yüzde 19’u ise halen kararsız.

Ankete katılanların yüzde 81’i ülkesinin ekonomik politikalarının yanlış yöne doğru gittiğini düşünürken, yüzde 85’i ise Başbakan Aleksis Çipras’ın icraatlarından ‘memnun olmadığını’ beyan etti.

2015 yılı başındaki seçimlerde birinci parti olduktan sonra sağ partilerden Anel ile koalisyon kuran Syriza, Avrupa Birliği (AB) tarafından dayatılan kemer sıkma politikalarının oylanacağı referandum öncesinde erken seçim kararı almıştı. Eylül’deki seçimlerden oylarını kısmen arttırarak çıkan Syriza lideri Aleksis Çipras, AB ve kredi kuruluşlarının yapacağı mali yardımlara karşılık 5,4 milyar euroluk tasarruf planlarını hayata geçirmişti.