Yunanistan tarihinin üçüncü büyük göç dalgası yaşanıyor

Yunanistan Merkez Bankası’nın yaptığı ve Kathimerini gazetesinde yayınlanan bir araştırmaya göre, son yıllarda ağır ekonomik kriz nedeniyle ülkesini terk edenlerin sayısı 427 bine ulaştı.

1900’lü yılların başında ve 1960-1970 yıllarındaki göç dalgalarından sonraki en büyük göçün yaşandığı belirtilen raporda, geçmişte sadece yoksul veya kırsal kesimlerden yaşanan göç olgusunun şimdilerde eğitimli ve kentli kesimler arasında yaygın olduğuna dikkat  çekildi.

Rapora göre, 11 milyona yakın nüfuslu Yunanistan’dan göç edenlerin sayısı 2013 yılından bu yana yılda 100 bin kişiye ulaşmış durumda.

Yunan Merkez Bankası’nın raporuna göre, son yıllarda ülkeyi terk edenler arasında özellikle mesleki veya üniversite eğitimi almış bireyler çoğunluğu oluşturuyor.

Raporda, Yunanistan’ı terk eden bireylerin çalışmak amacıyla gittiği ülkelerin başında Almanya, Büyük Britanya ve Birleşik Arap Emirlikleri geliyor.

Mart ayı verilerine göre Yunanistan’da işsizlik oranı yüzde 24 iken, 25 yaş altı gençlerde bu oran yüzde 50’yi buluyor.

Yunanistan’da 1907-1917 arasındaki göç dalgası sırasında 400 bin kişi ülkesini terk ederek ağırlıklı olarak ABD, Kanada, Güney Afrika ve Brezilya gibi ülkelere göç etmişti. İkinci büyük göç dalgası 1960 ve 1970’li yıllarda yaşanırken, 1 milyona yakın kişi misafir işçi olarak Almanya, Belçika ve Fransa gibi ülkeleri tercih etmişti.