Yüzlerce sığınmacı İsveç'in iltica politikasını protesto etti

İsveç'in değişik yerleşim birimlerinden Stockholm'e gelen yüzlerce sığınmacı, dün akşam saatlerinde parlamento meydanı yanındaki meydanda bir gösteri yaparak İsveç'in iltica politikasını protesto etti.

Sığınmacılar, geceyi Stockholm'de geçireceklerini ve yarın da yasalarda değişiklik yaparak ilticacıların haklarını ortadan kaldıran İsveç Hükümeti'ni protesto etmeye devam edeceklerini açıkladılar.

Gösteri örgütleyen sığınmacılardan Rasha Daoud, İsveç Haber Ajansı TT'ye ”Bu yasanın nasıl parlamentodan geçtiğini anlayamıyorum. Buna karşı birşeyler yapmalıyız. Olanlara sessiz kalamayız” açıklamasını yaptı.

İnsan hakları ve sivil toplum örgütlerinin neredeyse tamamının karşı çıkmasına rağmen İsveç Hükümeti iltica hakkını sınırlayan ve büyük ölçüde de ortadan kaldıran yasayı parlamentodan geçirmişti.

Sol Parti ve Merkez partisi dışında tüm partilerin desteğiyle kabul edilen yeni yasa, ilticacılara sürekli oturma izni yerine 3 yıllık geçici izin verilmesini öngörüyor. Aile birleşmelerini pratikte imkansız hale getiriyor.

İlticacılara ailelerini yanına getirebilmeleri için kendi ve ailelerini geçindirecek bir gelir ve konuta sahip olmaları şartını dayatıyor. İlticacıların İsveç'e girişlerini engellemek için sınırlarda denetim arttırılıyor.

20 Temmuz günü uygulanmaya başlayan yasa 3 yıl yürürlükte kalacak.