Zengin dostu Sarkozy de aday

2007-2012 yılları arasında Fransa cumhurbaşkanlığı görevini yürüten sağcı lider Nicolas Sarkozy, partisinin ön seçiminde aday olacağını duyurdu.

Sarkozy’nin seçim vaatleri arasında zenginlerin ‘vergi yükünü hafifletme’ karşılığında bütçeden 100 milyarlık kesintisi dikkat çekiyor.

Dün bir açıklama yapan Cumhuriyetçiler (LR) Genel Başkanı Nicolas Sarkozy, partisinin sonbaharda yapacağı ön seçimlerde aday olacağını duyurdu. Yarın ‘Herşey Fransa İçin’ başlığıyla bir kitabı yayınlanacak olan Sarkozy’nin bu kitabında yer alan seçim vaatleri de zenginleri daha da sevindirecek düzeyde.

BÜTÇEDEN KISIP İŞVEREN VE ZENGİNLERE AYRICALIK TANIMA DERDİNDE

Sarkozy’nin vaatleri arasında gelir vergisinin yüzde 10 oranında düşürülmesi ile serveti 1,3 milyon euronun üzerinde olan bireylerin ödediği servet vergisini (ISF) kaldırmak bulunuyor. Bu vaatlerden dolayı ortaya çıkacak bütçe açığını on milyonlara harcanan paralardan kesmeyi planlayan Sarkozy, 5 yılda 100 milyar euro tasarruf edilmesini vaat ediyor.

Nicolas Sarkozy’nin ‘Fransa için’ dediği bir diğer vaadi ise emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmak. Haftalık 35 saatlik çalışmaya dair yasayı ‘gevşetme’ sözü veren Sarkozy, işten çıkarılanlara verilecek tazminatlara üst sınır getirme ve düşük maaşların sigorta primlerini düşürmeyi hedefliyor.

AİLE BİRLEŞİMİNİ ASKIYA ALACAK

Sarkozy’nin bir diğer uzmanlık alanı olan ‘göç’ konusunda 2007-2012 arasında yapamadıklarını ‘şimdi yapacağı’ imajı verme çabası dikkat çekiyor. Ülkedeki yabancı sayısını ‘sert bir biçimde düşürmeyi’ vaat eden Sarkozy, Schengen Antlaşması’nın yeniden ele alınmasına kadar aile birleşimi hakkının askıya alınması gerektiğini savunuyor.

Nicolas Sarkozy, yabancıların Fransız vatandaşlığına geçişini zorlaştırmadan yana olduğunu yinelerken, ‘İslamı yeniden organize etme’ çabası dikkatlerden kaçmadı.

Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu önümüzdeki Nisan ayında yapılacak. Son seçimde François Hollande’a karşı seçimi kaybeden Sarkozy’nin LR içindeki en güçlü rakibi ise eski Dışişleri Bakanı ve halen Bordeaux belediye başkanlığını yürüten Alain Juppé.

Ancak Sarkozy’nin sağın adayı olarak seçimlere katılması halinde seçimlerin ikinci turunda Hollande’a veya Sosyalist Parti’nin (PS) olası adayına karşı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Son 2 yıldaki neredeyse tüm anketler, Nisan 2017’deki seçimlerin ikinci turuna LR adayı ile ırkçı Ulusal Cephe (FN) lideri Marine Le Pen’in kalacağını gösteriyor.