14 bin asker-polis, oy için Kürt illerine kaydırıldı

HDP Seçim İşleri Komisyonu, usulsüz seçmen kayıtlarına ilişkin rapor hazırladı. Raporda, AKP-MHP'nin kaybedeceğini bildiği Kürdistan'a oy için 14 binden fazla polis-askeri kaydırdığı öğrenildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Seçim İşleri Komisyonu, 31 Mart Yerel Seçimler öncesi şaibeli seçmen kayıtlarına ilişkin rapor hazırladı. Rapor, AGİT, İnsan Hakları Derneği (İHD), Barolar ve uluslararası kuruluşlara da gönderdi. HDP, 4-17 Ocak tarihlerinde muhtarlıklara asılan seçmen kayıtları ile 23-24 Ocak 2019 tarihleri arasında ise sandık bölgesi askı listelerinde yapılan değişiklikler ile ilgili düzeltmeleri içeren seçmen listelerinde ortaya çıkan hukuksuzluklara ve yaptıkları itirazlara da raporda yer verdi.

HDP'NİN ÖNDE OLDUĞU YERLERDE OY KAYDIRMA YOĞUNLAŞIYOR

İncelemede, partilerinin oy farkıyla önde olduğu birçok il ve ilçe merkezinde seçmen sayılarında oy fark sayılarıyla paralellik gözlendiği ve sistematik bir oy kaydırma işleminin yapıldığı tespit edildi. 

Raporda, oy kaydırma işleminde başka illerden devlet güçlerinin il, ilçe merkezlerine yığılmasının yapıldığı ya da köy karakollarında görev yapan devlet güçlerinin yine kent merkezlerine kaydırıldığı vurgulanırken, şöyle denildi:

“4-17 Ocak tarihlerinde muhtarlıklara asılan listeler sonrasında tespit edilen toplamda 44 ilçe için 45 ilçe seçim kuruluna yaklaşık 33 bin kişinin seçmen kaydının incelenmesi ve dondurulması talebiyle başvuru yapılmıştır. İl/ilçe seçim kurullarının yaptığı incelemeler sonucu 16 ilçede 12 bin 499 kişinin seçmen kaydında değişiklik yapılmamış, Bin 286 kişinin/kolluk kuvvetinin seçmen kaydı dondurulmuştur. 28 ilçede ise 19 bin 421 kişinin seçmen kaydı ise yeterli inceleme yapılmaksızın reddedilmiştir.”

İtiraz edilen adreslerin Emniyet Müdürlüğü lojmanları, MİT bölge müdürlüğü lojmanları, emniyete bağlı pansiyonlar, oteller, orduevi ve kurum lojmanları olduğu ve itirazların gerekçesiz reddedildiği de rapora yansıtıldı. 

'BAŞVURDUK AMA YETERLİ İNCELEME YAPILMADI'

Raporda, 23-24 Ocak 2019 tarihinde sandık bölgesi askı listelerinde yapılan değişikliklerde usulsüzlükler tespit edildiği belirtilerek, "Toplamda 13 ilçe için 14 ilçe seçim kuruluna yaklaşık 4 bin seçmenin kaydının incelenmesi talebiyle başvuru yapılmıştır. İl/ilçe seçim kurullarının yaptığı incelemeler sonucu 13 ilçede 4 bin 242 kişinin seçmen kaydı için yeterli inceleme ve değişiklik yapılmamış,  24 seçmenin kaydı dondurulmuş ve 41 seçmenin seçmen kaydı ise aktifleştirilmiştir" denildi.

Bu askı süreçlerinin ardından HDP Genel Merkezi tarafından da YSK’ye itiraz yapıldığına dikkat çekilerek, “Iğdır Merkez İlçe için yaptığımız itiraz sonucunda usulsüz kaydedilen 774 güvenlik görevlisinin kaydı dondurulmuştur. Yine Siirt Eruh İlçe için yapılan itirazla usulsüz kaydedilen 103, Van Erciş ilçe için yapılan itirazla usulsüz kaydedilen 76 güvenlik görevlisi olmak üzere, usulsüz kaydedilen toplam 953 kişinin seçmen kaydı eski ikamet yerlerine alınmış, 9 kişinin seçmen kaydı ise aktifleştirilmiştir” diye kaydedildi.

'OY DAĞILIMINI ETKİLEMEK İÇİN 14 BİN SEÇMENİ KAYDIRDILAR'

Raporda, seçim için görevlendirilen devlet güçlerinin de bu oy kullanmasının sağlandığı ifade edildi. HDP, 184 adreste 31 Mart seçimleri için kaydedilmiş 19 bin 700 seçmen görüldüğünü ve bu adreslerde 24 Haziran seçimlerinde sadece 5 bin 406 seçmen kaydı olduğu bilgisini de vererek, “14 bin 294 seçmen kaydının 31 Mart yerel seçimlerinde oy dağılımını etkilemek amacıyla yapıldığı tespit edilmiştir” dedi.

Raporda, 14 bin 294 seçmen kaydının devlet güçlerinden oluştuğunun anlaşıldığı belirtildi. Raporda, ilçe seçim kurullarına yapılan itirazın ardından Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı gibi birimlere yazılan müzekkerelere verilen cevaplarda, “Toplu olarak seçmen kaydı yapılan bu kolluk güçlerinin 31 Mart yerel seçimlerinde ilçe merkezinde gerekli güvenlik önlemlerini almak amacıyla görevlendirdikleri” ifadesinin yer aldığı aktarıldı.

Raporun sonunda, seçmen kaydırma işlemine dair HDP’nin yaptığı başvuruların yüzde 95’inin reddedildiği kaydedildi.