2019’da Türkiye NATO’dan çıkarsa ne olur?

Almanya’nın önde gelen düşünce kuruluşlarından Bilim ve Politika Vakfı, Türkiye’nin 2019’da NATO’dan çıkmasına ilişkin bir senaryo hazırladı. Senaryoya göre 24 Haziran seçimlerinin galibi Erdoğan oluyor, Minbic’ta Türk ve ABD askerleri çatışıyor.

Merkezi başkent Berlin’de bulunan Bilim ve Politika Vakfı (SWP) federal Alman hükümetine dış siyaset ve güvenlik konularında danışmanlık yapan düşünce kuruluşlarından biri. Başta Ortadoğu olmak üzere dünyadaki gelişmeleri yakıdan izleyen SWP düzenli hazırladığı raporları hükümete sunuyor.

SWP’ye bağlı çalışan uzmanlar son olarak Türk devletinin Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyeliğini terk etmesi halinde nelerin yaşanabileceğine ilişkin bir rapor hazırladı. Senaryo şeklinde hazırlanan raporda özellikle Efrîn’e yönelik Türk devletinin işgalinden ve Erdoğan rejiminin Rusya ile yakınlaşması sonrası olabilecek gelişmelere dikkat çekiliyor.

‘MİNBİC’TA TÜRKİYE ABD SAVAŞIYOR’

Senaryoda 4 Nisan 2019 günü gerçekleşen NATO’nun 70. yılı kutlamalarında Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dışında ittifak üyesi bütün ülkelerin liderleri yer alıyor. Bunun nedeni de kutlamalar öncesinde Türkiye 60 yıldır üyesi olduğu NATO ile önü alınamaz ciddi krizler yaşıyor ve Ankara ittifaktan çıkma kararı alıyor, ya da NATO yönetimi tarafından üyelikten çıkartılıyor.

Şüphesiz Türkiye’nin NATO’dan çıkma kararı ani gelişmiyor, senaryo gereği bundan önce bir dizi gelişmeler yaşanıyor. Buna göre öncelikli olarak 24 Haziran seçimlerde Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yeniden seçiliyor. Ülkesini demokratik değerlerden ve batıdan iyice uzaklaştıran Erdoğan Rusya ile ilişkilerini stratejik hale getiriyor, Kürt düşmanlığını sürdürerek savaşını yaymaya çalışıyor.

Ardından da Türkiye’ye ciddi bir sayıda Rus askeri yerleştiriliyor. Tüm bu gelişmeler karşısında NATO ve batılı ülkeler ile Ankara rejimi arasında arka arkaya ciddi krizler patlak veriyor. Erdoğan talebiyle Türk birlikleri Batı Kürdistan ve Kuzey Suriye’de yeni işgallere girişiyor. SWP’nin öngördüğü son nokta ise Minbic’ta yaşanıyor. Minbic’a saldıran Türk birlikler YPG’nin yanı sıra ABD askerleriyle de çatışıyor.

Peki senaryo gereği NATO’dan çıkma sürecinin devamında neler yaşanacak? NATO ilk başta ciddi zorluklarla karşı karşıya geliyor ve üye ülkelerin güvenlik politikası bir darbe alıyor. Çünkü ilk kez bir ülke üyelikten çıkıyor ve bu konuda hiçbir tecrübeye sahip olmayan ittifak hazırlıksız yakalanıyor. Türkiye ise Avrupa’dan tamamen kopuyor ve Şengay Beşlisi’ne katılma sürecini başlatıyor.

TÜRKLERİN YÜZDE 70’İ ABD’Yİ DÜŞMAN GÖRÜYOR!

Bilim ve Politika Vakfı (SWP)’nin uzmanları Türkiye’nin NATO’dan çıkışını Brexit sürecine benzetiyorlar. Böyle bir sürecin İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden çıkışı kadar sonuçlarının olacağı belirtildi.

SWP’nin rapor halinde yayınladığı söz konusu senaryoyu somut bilgiler ve araştırmalar sonucunda hazırladı. Örneğin vakıfın 2017 yılında Türkiye’de yaptığı kamuoyu araştırmalara göre Türklerin yüzde 72’si ABD’yi “en büyük tehlike” olarak görüyor. Ayrıca NATO üyeliğini destekleyenlerin oranı ise sadece yüzde 23.