70 yaşındaki hasta tutsak Harmancı, ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda

Erzurum H Tipi Cezaevi’ndeki 70 yaşındaki siyasi tutsak Abdulbaki Harmancı, hastalıkların nedeniyle ihtiyaçlarını karşılamayacak duruma geldi.

Abdulbaki Harmancı, Bingöl’ün Karlıova ilçesinde 2014 yılında Bingöl 1. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından “örgüt üyesi olmak” iddiasıyla 6 yıl 3 ay hapis cezası almıştı.

Harmancı, cezasının Yargıtay tarafından onanması üzerine 25 Nisan 2021’de tutuklanmış ve bir süre Muş Cezaevi’nde tutulduktan sonra 20 Mart’ta Erzurum H Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

70 yaşındaki Harmancı’nın ağır hastalıkları var. Hem ilerleyen yaşı hem de sağlık sorunları nedeniyle ihtiyaçlarını karşılayamıyor.

Oğlu Ferit Harmancı, babasına sadece bir gizli tanık ifadesiyle mahkum edildiğini belirterek,  “Babamın cezası Yargıtay tarafından onandıktan sonra tutuklandı. Kısa bir süre önce cezaevinde ani bir rahatsızlık yaşayan babam, Muş Devlet Hastanesi doktorları tarafından İstanbul Adli Tıp Kurumu’na (ATK) sevk edildi. Daha sonra ATK’ye sevk edilen babama hiçbir işlem yapılmadı. Babama, ATK’de hiçbir tetkik yapılmadan ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verilerek geri gönderildi” dedi.

Harmancı, babasının yaşadığı sağlık sorunlarını şu şekilde sıraladı: “Babam açık kalp ameliyatı olmuş bir insan. Midesinde ağır yaralar, kalp kapakçığında çürüme var. Bir gözü görmüyor. Sağ bacağında varis, kulaklarında işitme sorunu var. Nefes darlığı yaşıyor. 70 yaşında olan bir insanın cezaevinde hayatta kalabilmesi mümkün değil. Bu kadar hastalıkları olan bir insan nasıl cezaevinde tutulabilir ve ATK nasıl ‘cezaevinde kalabilir’ raporu veriliyor. Ev hapsi verilmesini istiyoruz.”