İHD Batman: Cezaevlerinde ölüm ve işkence dayatılıyor

İHD Batman Şubesi, hasta tutsaklara ölümün dayatıldığını ve cezaevlerinde çıplak arama işkencesi yapıldığını belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Batman Şubesi, cezaevlerinde yaşanan sorunlara ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi.  İHD eşbaşkan ve yöneticilerinin katıldığı toplantıda Avukat Yunus Bağış konuştu.

İHD’nin 2021 yılı Haziran-Aralık ayları arasında farklı tarihlerde yazılı ve sözlü yapılan başvurular ile Batman M Tipi ve Beşiri kampüs cezaevlerinde yaşanan sorunlara ilişkin görüşmelerde bulunduklarını belirten Bağış, “Farklı mahpusların birbirini teyit eden benzer beyanları ve şikayetleri esas alınarak ve gözlemlerimiz dikkate alınarak cezaevlerindeki sorunlar ve hak ihlallerine yönelik aşağıdaki tespit ve çözüm önerilerimizi içeren rapor hazırlanmıştır” dedi.

'HASTA TUTSAKLAR ÖLÜME MAHKUM BIRAKILIYOR'

Uluslararası mevzuatın özgürlüğünden yoksun bırakılan kişilerin yaşam hakkının korunması konusunda devletlere pozitif yükümlülükleri yüklediğini hatırlatan Bağış, “Devletler, özgürlüğünden yoksun bırakılmış kişilerin sağlığa erişim hakkı konusunda özgür bireylerle eşit şartlarda bulunmasını sağlamakla yükümlüdürler. Buna rağmen Türkiye cezaevlerinde sağlık sorunları yaşayan ve öz bakımlarını bile yapmayacak durumda olan mahpusların infaz erteleme talepleri reddedilip ölüme mahkum bırakılıyorlar. Son bir ayda maalesef birçok ağır hasta mahkum cezaevinde ağır hastalıklara bağlı olarak hayatını kaybetti. Bir kez daha adalet bakanlığına çağrıda bulunuyor ve ağır hasta tutukluların derhal tahliye edilmesi çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu.

İHD’ye yapılan başvurular neticesinde yaptıkları incelemeler ve tespitleri Ocak ayında kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade eden Bağış, şöyle devam etti:

“Fakat genel olarak batman cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine değineceğiz” dedi. Yeni açılan Beşiri Kampüs Cezaevinde yoğun hak ihlallerinin yaşandığına vurgu yapan Bağış, “Özellikle hasta tutuklu ve hükümlülerin sağlık hakkına erişimi maalesef yeterli düzeyde değildir. Hasta hükümlü Fırat Nebioğlu’nun ailesinin başvurusuyla yeni bir rapor alınması istenilmiş olmasına rağmen maalesef cezaevi yönetimi bu duruma sessiz kalmıştır. Cezaevinde artarak devam eden kaba dayak ve işkence iddiaları araştırılmış ve yapılan görüşmelerde görüşmeci 1 olarak kodlanan tutuklunun aktarımlarına göre en ufak bir itirazda infaz koruma memurları tarafından müdüriyet olarak tabir edilen ve içeride kamera olmayan odaya götürülüp onlarca infaz koruma memurunun saldırısına maruz kaldığını belirtmiştir. Yine yapılan görüşmelerde siyasi mahpusların kaldığı koğuşlarda ayakta sayım ve tekmil dayatmasının olduğu buna itiraz eden tutuklu ve hükümlülerin yerlerde sürüklenerek koğuştan çıkarıldığı yönünde ciddi iddialar bulunmaktadır."

ÇIPLAK ARAMA İŞKENCESİ

Cezaevi girişlerinde detaylı arama adı altına yaşatılanın çıplak arama işkencesi olduğunu dile getiren Bağış, şöyle dedi: “Görüşmecilerin tamamı bu ve buna benzer şikayetlerini bizlere iletmiştir. Tutuklu ve hükümlülerle yapılan görüşmelerde infaz koruma memurlarının keyfi muameleleri sonucu avukat görüşüne vaktinde çıkarılmadıklarını ve buna bağlı olarak özellikle hükümlülerde görüşme süresinin kısaldığı şikayeti tarafımıza iletilmiş olup bu durumun adil yargılanma hakkı kapsamında bir hak ihlali olduğunu belirtmekle birlikte sürecin takipçisi olacağımız belirtiriz.”

Haziran Aralık ayları arasında gelen başvurularda Batman M Tipi Cezaevinde bir kadının intihar ederek yaşamını yitirdiği yönünde bilgi geldiğini sözlerine ekleyen Bağış, “Beşiri cezaevinde hasta hükümlüler Mıho Şengil ve Fırat Nebioğlu’nun öz bakımını bile yapamayacak durumda olduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir. Daha önce de dile getirdiğimiz mahpus yakınlarının cezaevine ulaşım problemi devam etmektedir. Raporumuzun detaylarını kamuoyuna ocak ayında paylaşacağımızı ve sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla bildiriyoruz” diye belirtti.