İHD, gözaltında 'kaybedilen' Tepeli'yi sordu

İHD İzmir Şubesi, gözaltında 'kaybedilen' Maksut Tepeli’nin akıbetini sordu.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kayıplar Komisyonu, Konak'taki eski Sümerbank önünde açıklama yaptı. Kayıp yakınları bu hafta 2 Şubat 1984'te gözaltına alınıp bir daha kendisinden haber alınamayan Maksut Tepeli’nin akıbetini sordu.

POLİS VURARAK GÖZALTINA ALDI, İŞKENCE YAPTI

İHD İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Caner Canlı, Tepeli’nin 38 yıldır mezarının gizlendiğini belirterek, 38 yıldır dosyasının cezasızlık zırhıyla arşivde bekletildiğini söyledi. Canlı, Tepeli'nin hikayesini okuyarak, "Devrimci bir öğretmendi. 12 Eylül askeri darbesinden 5 ay sonra 4 Şubat 1981 tarihinde görev yaptığı Erzincan’da tutuklandı ve 4 ay tutuklu kaldı. 25 yaşındaki Maksut Tepeli 2 Şubat 1984 tarihinde İstanbul Küçükbakkalköy’de bir arkadaşının evine gitti. Evde karakol kurulduğunu fark edip uzaklaşmaya çalışırken, polisler tarafından vurularak gözaltına alındı. Hastaneye götürülmek yerine önce evde, sonrasında İstanbul Emniyet Müdürlüğü 1’inci Şube’de işkenceli sorguya tabi tutuldu. 5 Şubat 1984 tarihinde gördüğü ağır işkence sonucunda Haydarpaşa Askeri Hastanesi’ne kaldırıldı. Hastanede ölen Maksut Tepeli’nin cenazesi kaybedildi. Ailesinin bilgisi dışında nüfus kütüğüne ‘ölü’ kaydı düşüldü. 19 yıl sonra Maksut'un eşi nüfus kağıdını değiştirdiğinde yeni kimliğinde 'dul' kaydını gördü. Maksut için nüfus kütüğünde öldüğüne dair kayıt düşüldüğü o zaman anlaşıldı” dedi.

Aile ve İHD'nin mücadelesi sonucu 2003'te Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı’nın yeniden soruşturma açtığını söyleyen Canlı, Tepeli'nin ölümü ile ilgili düzenlenen belgelere ulaşıldığını ve bu belgelere göre Tepeli’nin 5 Şubat tarihinde Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yaşamını yitirdiğini aktardı. Canlı, şunları da söyledi: “Bu belgenin altında Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Olgun Alpay ve Adli Tabip Kemalettin Artuner’in imzası vardı. Yıllar sonra Tepeli'nin, Helvacıdede Mezarlığı'na defnedildiği açıklandı fakat mezar yeri bilinmiyordu ve hala bilinmiyor. Tepeli'yi, işkenceyle öldüren polislerin kimliklerinin belirlendiği ama Sıkıyönetim Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın polisler hakkında takipsizlik kararı verdiği de açığa çıktı. Bütün bunlara rağmen Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı da 2006 yılında aynı sıkıyönetim savcılığı gibi şikayet hakkında takipsizlik kararı verdi. Karara yapılan itiraz, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. 2012 yılında yapılan yeni suç duyurusu 24 Aralık 2014 tarihinde zaman aşımı gerekçesi ile takipsizlik kararıyla sonuçlandı."