İHD: Polis, anneler dahil çok sayıda kişiye işkence yaptı

AKP rejimi, Cumartesi Anneleri'nin 700'üncü hafta etkinliğine tahammül edemedi. Onlarca kişi gözaltına alındı, saldırıya uğrayan kitle ise saatlerde direndi. İHD, anneler dahil katılımcıların işkence gördüğünü duyurdu. Eylem bu haftalık sona erdi.

Galatasaray Meydanı'nda toplanan Cumartesi Anneleri’nin, 700'üncü hafta etkinliğine polis biber gazı ve plastik mermiyle saldırdı. 50'den fazla kişi gözaltına alındı. Kitle, yaklaşık 3 saat meydanı terk etmedi ve direndi. Cumartesi Anneleri, haftaya kaldıkları yerden devam edeceklerini açıklayarak, eylemi bu haftalık sonlandırdı.

KAYA: KENDİLERİNE YAKIŞANI YAPTILAR

HDP İstanbul Milletvekili Hüda Kaya da, saldırıya uğrayanlar arasındaydı. Kaya, “Saatlerdir sürekli müdahale altındayız. Hâlâ kitlesel katılımı dağıtamadılar. Her hafta olduğu gibi açıklama yapıp dağılacaktık. Ama buna tahammül edemediler. Kendilerine yakışanı yaptılar. Biz de kendimize yakışanı yapacağız. Dağılmadık, bekledik. Gezi'nin ruhunu hissettik. Gözaltıları bırakmalarını söyledik. Buradayız" açıklamasında bulundu.

SOYLU TALİMAT VERDİ

Vekillere de plastik mermiyle saldırılırken, kitlenin toplanmaya başladığı saatlerden itibaren 'Beni Bul Anne' şarkısı İstiklal Caddesi'nde yankılandı. Polis, 12 otobüs ve çok sayıda TOMA ile Galatasaray Meydanı'nı kuşattı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, engel ve saldırının İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun talimatıyla geliştiğini duyurdu.

İHD: ANNELER DAHİL ÇOK SAYIDA KİŞİ İŞKENCE GÖRDÜ

İHD İstanbul Şubesi de konu ile ilgili yazılı açıklamasında şunları kaydetti:

"Saat 10.30 itibarıyla güvenlik güçlerinin müdahalesi başlamış, biber gazı, ters kelepçe uygulanarak çok sayıda kişi darp edilmiş, gözaltına alınmıştır. Alana tüm girişler kapatılmış, alan boşaltılmış, müdahale ve gözaltılar ara sokaklarda devam etmektedir. Gözaltına alınan kişilerin polis araçlarında tutulduğu bilgisi gelmektedir. Bize ulaşan bilgilere göre; İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyondan Sebla Arcan, Maside Ocak, Gamze Elvan, Şube sekreteri Leman Yurtsever, kayıp yakınlarından Ali Ocak, Faruk Eren, Hasan Karakoç, Cihan Gülünay ile çok sayıda insan hakları savunucusu gözaltındadır.

Güvenlik güçleri Cumartesi Anneleri 700’üncü hafta etkinliğine hukuka aykırı bir şekilde müdahale etmiş, işkence yapmıştır. Anneler başta olmak üzere kayıp yakınları ve çok sayıda katılımcı işkence görmüştür. Buradan İçişleri Bakanlığı’na çağrıda bulunuyoruz: Gözaltına alınan İHD İstanbul Şubesi yönetici ve üyeleri ile aktivistlerimiz derhal serbest bırakılsın. Suç işleyen güvenlik güçleri hakkında soruşturma başlatılsın.”