İktisatçı Sönmez: Resesyon başlamıştır!

Mustafa Sönmez, 2019 yılında çok ciddi bir durgunluk ve küçülme yılı olacağını söylerken, "Böyle sert bir düşüş son zamanlarda hiç görülmedi" diyerek resesyonun başladığını belirtti. 

Cumhuriyet'e konuşan İktisatçı Mustafa Sönmez, "2019 yılının önemli bir küçülme, daralma yılı olacağını söyleyebiliriz. Bu zaten 2018'in ikinci yarısından başlayan ve giderek ivme kazanan bir daralma dönemi olacaktır" dedi.

'CİDDİ BİR DURGUNLUĞA DOĞRU...'

Sönmez, ithalatın azalmasının büyümenin yavaşladığına işaret ettiğini söylerken, ekonomk güven endeksindeki 9 puanlık düşüşün, ciddi bir durgunluğa doğru yol alındığını da gösterdiğini söyledi.

Sönmez, 2019 için "çok ciddi bir durgunluk ve küçülme yılı olacak" derken, Moody's'in bankalarla ilgili not düşürmesi konusunda şunları ifade etti:

"Dışarıdan para bulunması konusu iyice problemli hale gelecektir. Dolayısıyla bütün bunlar bir arada okunduğunda 2019 yılının önemli bir küçülme, daralma yılı olacağını söyleyebiliriz. Bu zaten 2018'in ikinci yarısından başlayan ve giderek ivme kazanan bir daralma dönemi olacaktır"

'BU GÜVENSİZLİKLE AKP İFLAH OLMAZ'

Sönmez sosyal medya hesabında da ekonominin durumuna ilişkin bir analizde bulundu. Resesyonun başladığını söyleyen Sönmez, şunları kaydetti: "İthalatın yüzde 10'a yakın azalması, büyümenin ivme kaybettiğini gösterir. Daha az girdi, makina ithalatı... Ekonomi son çeyrekte de küçülme gösterecektir. Resesyon başlamıştır. Ekonomiye olan tüketici ve firma güvenini ölçen endeks Ağustos'ta 9 puan birden düştü. Böyle sert bir düşüş son zamanlarda hiç görülmedi. Bu güvensizlikle AKP iflah olmaz "