İnsan hakları savunucuları Ağı: Hak savunuculuğu suç değildir!

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, İHD İstanbul Şubesi’nde gerçekleştirdiği basın toplantısında, İHD Amed Şubesine yapılan polis baskında yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınmasını protesto etti.

İHD Amed Şubesi'ne yapılan polis baskınında şube yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınmasına birçok kentte protesto edildi. İstanbul’da İHD şubesinde basın toplantısı gerçekleştiren İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Berpınar’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

HDP Milletvekili Zeynel Özen ve KESK İstanbul Şubeler Platformu’nun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, ilk konuşma İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri tarafından yapıldı. Amed şubelerine yapılan hukuka aykırı baskına tepki gösteren Yoleri, “Dün Diyarbakır şubemize baskın düzenlendi. Şube kapısı çilingirle kırılarak girildi. Hukuka aykırı bir şekilde arama yapıldı, şube yöneticimiz gözaltına alındı” hatırlatmasında bulundu.

HAKSIZLIK SÜRDÜĞÜ SÜRECE MÜCADELE DEVAM EDECEK!

İHD’nin bugüne çok ağır baskılara maruz kaldı ama bu haksızlık ve hak ihlallerine karşı mücadele etmekten asla vazgeçmediğini vurgulayan Yoleri, "Bu ülkede hak ihlalleri, haksızlıklar devam ettiği sürece bu haksızlıklara karşı mücadelemizin devam edecek. Baskılar karla mücadelemizin devam etmesi bir şekilde insanlık onurunu korumak adına bir zorunluluktur. İnsan Hakları Derneği adına, hak savunucularının haklı mücadelesinden hiçbir baskıya boyun eğmeden mücadeleye devam edeceğiz susmayacağız" diye konuştu.

HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, İHD'nin hak her zaman yaşanan ihlalleri için mücadele veren ve bu yolda ağır bedeller ödeyen bir kurum olduğunu hatırlatarak, İHD'nin verdiği en güzel mücadele örneklerinden birinin Cumartesi Anneleri olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar nerede bir haksızlık varsa orada insan hakları savunucuların olduğunu vurgulayan Özen, "Bu mücadelede hiçbir zaman geri atmadıkları için hepsine teşekkür ederim" dedi.

İHD’YE YÖNELİK BASKILAR ARTIYOR

Konuşmaların ardından İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı adına açıklamayı Tarık Beyhan okudu. Hak savunucularına yönelik baskılara her geçen gün yenileri eklendiğini belirterek sözlerine başlayan Beyhan, dernek faaliyetleri kapsamında yaptıkları açıklamalar gerekçesi gösterilerek İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanlarına açılan soruşturma ve davalar devam ederken, şube faaliyetleri de suç olarak gösterildiğini, dernek yönetici ve üyeleri üzerindeki baskının arttığını ifade etti.

Bu hukuksuzluğun son örneğinin 3 Şubat günü sabahı yaşandığına işaret eden Beyhan, İHD Amed Şubesi’ne baskın düzenleyen polislerin, hukuka aykırı arama ve el koyma işlemleri yaparak, şubenin yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın gözaltına aldığını söyledi.

Yaşanan bu hukuksuzluğa itiraz ettiklerini vurgulayan Beyhan, hak savunucularına yönelik baskılara son verilmesini ve Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

ŞUBENİN ARANMASI AÇIK İHLALDİR!

İHD ve TİHV tarafından yapılan açıklamaya atıfta bulunarak, alıntılayan Beyhan, şöyle konuştu: “İHD ve TİHV , ‘Kurumlarımızın avukatları gerekli itiraz ve şikayetlerde derhal bulunacaklardır’ diyerek yaptıkları açıklamaya göre; İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar hakkında Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği kararı ile Ferhat Berkpınar’ın gözaltına alınması ve ev ve iş yerinde arama kararı verilmiştir. Kararda Ferhat Berkpınar’ın iş yerinin sanki İHD Diyarbakır Şube ofisiymiş gibi yazılması iyi niyetli olmayıp, insan hakları çalışmalarının suçlulaştırılmasını amaçlayan bir hukuk oyunudur. CMK’nın ilgili hükümleri gereği, bir kişi ile ilgili soruşturmada ancak ve ancak üstü, evi, işyeri ve arabası aranabilir. Bunun dışında arama kararı çıkarılması kanunun açık ihlalidir. Gönüllü olarak çalışma yürüttüğü İHD Diyarbakır Şubesi, Ferhat Berkpınar’ın kişisel iş yeri değildir. Nitekim bu karara istinaden, İHD Diyarbakır Şubesi’nin ofisi sabah saatlerinde, şube başkanına haber verilmeden çilingir marifetiyle açtırılmış ve ofiste arama işlemi yapılmıştır. İşlem sırasında şube yönetim kurulu üyesi Ferhat Berkpınar’ın odası dışında, şube girişinde bulunan şube çalışanına ait masada da arama yapılmış ve böylece arama kararının dahi dışına çıkılmıştır. Arama başladıktan sonra şube binasına gelen şube başkanı ve dernek avukatlarının aramanın hukuka aykırı olduğu ve arama kararı dışına çıkılarak arama yapıldığına dair itirazları arama tutanağına yazılmamış ve böylece bir hukuka aykırılık daha gerçekleştirilmiştir.”

YARGININ İKTİDARIN BASKI POLİTİKALARINA ARAÇ OLMASI KABUL EDİLEMEZ!

Bu yaşananların yargı marifeti ile hak savunucularına yönelik baskının sürdürüldüğünü göstergesi olduğunu kaydeden Beyhan, “Yargı, verdiği hukuka aykırı kararlarla hukuka aykırı işlemlere zemin hazırlamakta, böylece hak savunuculuğu engellenmeye, hak savunucuları susturulmaya çalışılmaktadır” dedi.

Hukuku savunması gereken yargının iktidarın baskı politikalarına araç olması kabul edilemez olduğunun ifade eden Beyhan, evrensel insan hakları norm ve ilkelerinin uygulanmasını, hak savunuculuğuna ve hak savunucularına yönelik baskının sonlandırılmasını, gözaltına alınan İHD Diyarbakır Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ferhat Berkpınar’ın derhal serbest bırakılmasını istedi. Hak savunuculuğu suç olmadığının altını çizen Beyhan, hak savunucularının yanında olduklarını vurguladı.

Açıklamayı yapan insan hakları kurumlar:

“Civil Rights Defenders, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hak İnisiyatifi Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto 24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, SPoD LGBTİ+, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, Turkey Litigation Support Project, Türkiye-Almanya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı İstanbul Temsilciliği, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği