'İnsan hakları savunucuları ve STK'ler iktidarın hedefinde'

TİHV temsilcisi Prof. Dr. Ümit Biçer, siyasi soykırım operasyonlarına tepki göstererek, sivil toplum örgütlerinin ve hak savunucularının AKP-MHP iktidarının hedefinde olduğunu belirtti.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Şubesi, Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Göç İzleme Derneği’ne (GÖÇİZDER) yapılan baskın ve gözaltılara ilişkin İHD İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, TİHV İstanbul temsilcileri Ümit Efe ve Ümit Biçer, İHD İstanbul Şubesi Başkanı Gülseren Yoleri, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHU) İstanbul Şubesi üyeleri ve İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı üyeleri katıldı.
 
'İNSAN HAKLARINA DÖNÜK ÇALIŞMALAR ENGELLENİYOR'
 
Ortak açıklamayı okuyan TİHV İstanbul Temsilcisi Ümit Biçer, "3 Haziran 2022 Cuma sabahı TİHV ve SHU üyesi Bilal Yıldız ve İHD İstanbul Şube yöneticilerinden Ali Koçyiğit'in de aralarında olduğu, Göç İzleme Derneği’nin 22 üye ve yöneticisi gözaltına alındılar. Ayrıca derneğin İstanbul’da bulunan binası polis tarafından basıldı, binada bulunan çeşitli materyale el konuldu ve dernek tarafından yayımlanan kimi kitaplar ve raporlar hakkında mahkeme tarafından toplatma kararı çıkarıldı” dedi.
 
GÖÇİZDER’in göç mağdurlarının insanca bir yaşama yönelik taleplerini yükseltmek amacıyla kurulduğunu vurgulayan Biçer, “Türkiye’de insan hakları savunucuları ve sivil toplum aktörleri, yukarıda aktardığımız GÖÇİZDER’in amaç ve hedeflerinde de görüldüğü üzere, insan haklarının korunması, güçlendirilmesi ve ihlallerinin engellenmesine yönelik çalışmaları nedeniyle yargısal tacizlere, hukuka aykırı ve keyfi gözaltı ve tutuklamalara, kurum binalarına yapılan baskın ve aramalara, keyfi mali ve idari denetlemelere maruz kalmaktadırlar” diye belirtti.
 
Biçer, “Bu tür uygulamalarla, özellikle de terörle mücadele yasası başta olmak üzere, mevcut mevzuatın araçsallaştırılması, savunuculuk iklimini baskı altına almakta, sivil alanın tümüyle kapatılmasına yol açmaktadır” dedi.

Biçer, “Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’ne göre taraf devletler, bildirgede amaçlanan hakların meşru kullanımı çerçevesinde insan hakları savunucularını şiddet, tehdit, misilleme eylemi, fiili veya hukuksal ayrımcılık, baskı veya diğer keyfi hareketlere karşı korumakla, tüm bu sıralananları suç olarak kabul etmek ve işlem yapmakla yükümlüdürler” diye belirtti.
 
Hak savunucularına ve sivil toplum kuruluşlarına yönelik baskı ve tacizleri kınayan Biçer, “Gözaltındaki hak savunucuları derhal serbest bırakılmalı, BM, İnsan Hakları Savunucularının Korunması Bildirgesi’nin gerekleri koşulsuz bir biçimde yerine getirilmelidir” dedi.
 
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, AKP’nin zulmü ve zalimliği ülkenin her tarafına yaydığını dile getirdi, "Cesaretle ve dayanışmayla bunların üstesinden geleceğiz" dedi.